[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]

Af Inspektionsfartøjet EJNAR MIKKELSEN

Vinteren er i fuld gang og vandet er stift inde i de grønlandske fjorde. Det betyder, at forsyninger til bygderne kan have svært ved at nå frem. Inspektionsfartøjet EJNAR MIKKELSEN har derfor over de sidste dage hjulpet skibet MINIK ARCTICA fra Royal Arctic Line med at bryde isen ind i fjordene. 


Isen lå tæt og fast om MINIK ARCTICA, da inspektionsfartøjet EJNAR MIKKELSEN kom frem (foto: Jens M. Hansen)

Opgaven begyndte lørdag den 10. februar, hvor EJNAR MIKKELSEN sejlede mod Sisimiut for at mødes med MINIK ARCTICA. Herefter gik turen østover mod Sarfannguit.


EJNAR MIKKELSEN i gang med at bryde en sejlrende (foto: Jens M. Hansen)

Isens tykkelse gjorde, at MINIK ARCTICA ikke kunne komme helt ind til kajen, hvorfor losningen skete på isen - assisteret af snescootere og hundeslæde. 
 
Efter to dages losning gik turen syd over mod Itivdleq. Mødt af nogle morgenfriske lokale der var ude og gå tur på isen samt nysgerrige sæler, der kiggede op af den nybrudte rende, brød EJNAR MIKKELSEN langsomt sig vej ind i mod bygden.


Chefen på EJNAR MIKKELSEN holder et vågent øje med situationen (foto: Jens M. Hansen)


MINIK ARCTICA på vej mod Itivdleq (foto: Jens M. Hansen)

Efter at isen var brudt, kunne den nyetablerede rende overlades til MINIK ARCTICA, der kunne komme succesfuldt helt ind til kajen. I Itivdleq kunne losningen begynde i det første dagslys den 13. februar og forsætter godt ud på formiddagen. 
 

Losning af forsyninger i gang i Itivdleq (foto: Jens M. Hansen) 

Inspektionsfartøjet EJNAR MIKKELSEN befinder sig fortsat i nærheden af MINIK ARCTICA for at bryde en sejlrende ud til åbent vand.

Se også artikel om assistancen på Royal Arctic Lines hjemmeside.