[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Baltic Air Policing
De kommende fire måneder står danske F-16 fly for afvisningsberedskabet over Baltikum. Fredag den 5. januar fløj 4 kampfly til Litauen, hvor de får base i Siauliai.

Opgaven bliver den samme som herhjemme: At stå for suverænitetshåndhævelsen i luften.

Det er sjette gang, danske fly skal varetage afvisningsberedskabet over Baltikum. Bidraget består af omkring 60 personer.

Danmark overtager formelt opgaven mandag den 8. januar.


 
FRONTEX – Sicilien
Fredag den 5. januar rejste et dansk Challenger-fly fra Aalborg til Catania på Sicilien. Herfra skal flyet igen være med til at overvåge Middelhavet i rammen af FRONTEX. Det danske fly og besætning skal blandt andet holde udkig efter både med migranter. Hvis den type både observeres, tages der kontakt til Rom, hvor en dansk forbindelsesofficer sidder klar. Herefter vil skibe blive sendt til området.

Det danske Challenger-fly skal blandt andet også være på udkig efter smuglerbåde, lige som flyet vil kunne lave overvågningsopgaver i forhold til havmiljø og lignende.

Flyet flyver første mission søndag den 7. januar.

Enhanced Forward Presence – NATO’s fremskudte tilstedeværelse - Estland
Efter flere måneders forberedelse er det nu ved at være tid til, at det danske styrkebidrag fra Hæren skal til Estland som del af NATO Enhanced Forward Presence. Her skal danske soldater det kommende år have deres dagligdag med øvelsesaktivitet. I den kommende uge rejser hovedstyrken til Estland med Flyvevåbnets C-130 transportfly, og bidragets køretøjer bliver blandt andet sendt af sted med Søværnets fleksible støtteskib Esbern Snare.
De danske soldater skal med den fremskudte tilstedeværelse være med til at vise, at NATO-landene står sammen. Styrken består af omkring 200 mand.
Soldaterne får base i byen Tapa.

Operation Inherent Resolve

Træningsbidraget – Irak
Træningsbidraget har i ugerne 51 og 52 stået for morteruddannelsen af det første hold fra 2. Anbar.

2. Anbar er den enhed, der har ansvaret for sikkerheden ved det yderste perimeterhegn på Al Asad Air Base.


Morteruddannelse af 2. Anbar – skarpskydning. Foto: Presseofficer Søren Egebæk.


Det danskledede Building Partner Capacity (BPC) ved Task Force Lion har pr. den 1. januar 2018 gennemført og afsluttet træning af i alt 9.596 irakiske soldater og politifolk.

Træningsbidraget indgår i et dansk-britisk Building Partner Capacity (BPC), som er ledet af den danske oberstløjtnant. Træningsbidraget består af instruktører/trænere fra henholdsvis Danmark, Estland, Letland og Litauen.


Morteruddannelse af 2. Anbar – skarpskydning. Foto: Presseofficer Søren Egebæk.