[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando


(Foto: Philip, Panserinfanteristkompagniet, eFP)

Enhanced Forward Presence (eFP)
Danmarks bidrag til NATO’s fremskudte tilstedeværelse i Baltikum
Panserinfanteristerne har igen været i øvelsesterrænet. Denne gang trænede de skarpskydning, og der blev skudt både med personlige våben og med våbnene på køretøjerne. Soldaterne øvede sig blandt andet i fremrykning til fods samt i frigørelse og tilbagegang efter kontakt med fjenden. Alt sammen med skarp ammunition.


Logistikdetachementet har i denne uge også gennemført skarpskydning.
(Foto: Philip, Panserinfanteristkompagniet, eFP)

Baltic Air Policing – Litauen
Danmark har siden begyndelsen af januar haft en del af ansvaret for suverænitetshåndhævelsen i luftrummet over de baltiske lande. Bidraget består af to operative kampfly, to fly i reserve og cirka 60 soldater.

Bidraget har pr. 11. april fløjet 78 missioner, hvoraf 10 er såkaldte afvisningsoperationer.

Airborne surveillance and interception capabilities to meet Iceland’s peacetime preparedness needs (IPPN) – Island
Onsdag den 11. april lettede fire F-16 kampfly fra Flyvestation Skrydstrup og fløj mod Island. Der skal de opretholde afvisningsberedskab, ind til de vender tilbage til Danmark sidst på måneden.


Dansk F-16 kampfly lander i Keflavik.

Fra militærbasen i Keflavik kommer godt 50 danske flyversoldater til at levere afvisningsberedskab og suverænitetshåndhævelse på vegne af Island og NATO. Flyene vil være på vagt døgnet rundt og patruljere luftrummet, og piloterne holder deres evner ved lige under flyvning i et nyt og anderle-des område.

Operation Inherent Resolve
Træningsbidraget – Irak

I uge 14 har den irakiske enhed, som trænes på Al Asad Air Base, været på leave. Der er derfor ingen træning gennemført. Træningsbidraget har brugt tiden på at forberede den kommende træning. 

Missionen har i den forgangne uge haft besøg af den danske forsvarschef general Bjørn Bisserup samt blandt andet cheferne for Hærstaben og Flyverstaben.


Forsvarschef Bjørn Bisserup taler med danske soldater.
(Foto: Signe Ryborg)

Træningsbidraget har per den 9. april 2018 gennemført og afsluttet træning af i alt 10.490 irakiske soldater og politifolk og gennemført i alt 59.593 uddannelser, hvoraf OIR hold 7 totalt har afsluttet i alt 14.95  uddannelser.

Resolute Support Mission – Afghanistan
Det danske transport- og sikringsbidrag, som sørger for, at NATO-missionens rådgivere kommer sikkert fra sted til sted for at udføre deres arbejde i Kabul, har i den forgangne uge gennemført 20 sikringsopgaver i køretøjer og 80 til fods.

Det internationale militærpoliti, som danske soldater er i spidsen for, har i denne uge gennemført 5.563 aktioner primært fordelt på id-kontrol, fartkontrol, køretøjskontrol, herunder 571 kontroller af rejsende til og fra Hamid Karzai International Airport. I den forbindelse er der givet 297 advarsler.


Også missionen i Afghanistan har i den forgangne uge haft besøg af forsvarschefen.

Bevogtningsdeling og stabsbidrag - Kosovo

Dette holds bevogtningsdeling har nu gennem to måneder stået for sikkerheden omkring NATO-lejren i Novo Selo. I den forgangne uge har der været gennemført repetition inden for taktisk før-stehjælpsuddannelse, og torsdag aften blev der gennemført endnu en større beredskabsøvelse.


I weekenden blev hovedvagten forstærket med et amerikansk pansret hjulkøretøj som følge af fejringen af den ortodokse påske.

Stabsbidraget er fortsat fokuseret på planlægningen af de kommende måneders to øvelser: KFOR-øvelsen Silver Sabre og Kosovos Sikkerhedsstyrkers øvelse Eagle VI. I den forbindelse har den danske lessons learned-officer gennemført tre erfaringsdokumenteringskurser for medlemmer af Kosovos sikkerhedsstyrker, Kosovos politi og Kosovos civile Beredskabsenheder. Lessons learned-officeren er desuden overordnet koordinator af erfaringsindhentningerne for begge øvelser.

Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) - Østersøen

Fregatten Niels Juel anløb onsdag Flådestation Korsør for at foretage et planlagt besætningsskifte. I perioden fra januar til april har besætningen fra fregatten Peter Willemoes varetaget rollen som flagskib for SNMG1. Denne funktion vil de kommende tre måneder blive varetaget af Niels Juels egentlige besætning ind til medio juli, hvor støtteskibet Esbern Snare vil overtage flagskibsrollen.

Niels Juel vil med udskiftet besætning deployere mod Skotland, hvor de senere på måneden skal deltage i øvelsen Joint Warrior. Niels Juel vil senere på ugen få tilgang af endnu et dansk bidrag til SNMG1 i form af en af Danmarks nye Seahawk-heliokptere, som skal operere fra skibet de næste tre måneder.