[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Enhanced Forward Presence (eFP) – NATO’s fremskudte tilstedeværelse i Estland
Denne uge gennemfører det danske panserinfanterikompagni og dele af logistikdetachementet skarpskydning i Letland sammen med deres estiske og britiske kolleger. Her har soldaterne mulighed for at skyde med pistol, gevær og tunge maskingeværer samt maskinkanoner på infanterikampkøretøjerne.
Øvelsen kulminerer med en samlet skarpskydning i weekenden med hele eFP-kampgruppen, hvori der også indgår kampvogne og artilleri.

Baltic Air Policing – Litauen
De danske F-16 kampfly har pr. 25. april fløjet 92 missioner (både trænings- og afvisningsoperationer) over de baltiske lande. Missionerne har til formål at håndhæve estisk, lettisk og litauisk suverænitet.


Fly i luften over Litauen. Foto: Forsvaret.


Iceland Peacetime Preparedness Needs (IPPN) - Island

De danske kampfly på Keflavik-basen på Island støtter fortsat Island med afvisningsberedskab, da Island ikke selv har kampfly. Kampflyene har pr. den 25. april fløjet 13 missioner (både trænings- og afvisningsoperationer).
Det er fjerde gang, at Danmark gennem NATO støtter Island med suverænitetshåndhævelse.


Patrulje over Island. Foto: Rune Dyrholm. Her kan du downloade flere flotte fotos fra F-16 missionen i Island.

Resolute Support Mission – Afghanistan

Det danske transport- og sikringsbidrag, der sørger for, at NATO-missionens rådgivere kommer sikkert fra sted til sted, så de kan udføre deres arbejde i Kabul, har i den foregange uge løst 20 sikringsopgaver i køretøjer og 54 opgaver til fods.

Det internationale militærpoliti under dansk ledelse har i den forgange uge gennemført 3.517 aktioner primært fordelt på id-kontrol og køretøjskontrol, herunder 863 kontroller af rejsende til og fra Hamid Karzai International Airport.

Det danske hundebidrag har undersøgt 40 biler.

Soldat sikrer område omkring en helikopterlanding. Foto: Forsvaret.

Operation Inherent Resolve
Træningsbidraget – Irak

De udsendte danske soldater har i ugens løb trænet de irakiske soldater i at skyde. Træningen blev kombineret med, at soldaterne skulle skifte stilling. Irakerne er blevet udfordret i såkaldt specialskydning som for eksempel at skyde fra hushjørner, nærkampsskydning og lignende.De danske instruktører er begyndt at uddanne de irakiske soldater i at arbejde sammen i større og større enheder.

Der er i ugens løb igen påbegyndt kurser i at finde og uskadeliggøre improviserede sprængladninger – også kaldet IED’er.

Træningsbidraget har pr. den 23. april 2018 gennemført og afsluttet træning af i alt 10.490 irakiske soldater og politifolk og gennemført i alt 59.593 uddannelser, hvoraf OIR hold 7 totalt har afsluttet i alt 1.495 uddannelser.

 

Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) 
Den danske fregat Niels Juel deltager for tiden i øvelsen Joint Warrior i farvandet omkring Skotland. Niels Juel har en fremtrædende rolle i øvelsen, da fregatten samtidig er kommandoskib for NATO’s ene, stående flådestyrke SNMG1 i første halvår 2018.

Den danske chef for SNMG1 er i forbindelse med øvelsen blevet tildelt ansvaret for føringen af en gruppe af flådefartøjer, som foruden Niels Juel består af 11 skibe fra seks forskellige nationer.


Fregatten Niels Juel er blevet udpeget til Anti Surface Warfare Commander, hvilket betyder at Niels Juel har ansvaret for styrkens forsvar i forbindelse med overfladekrig.

Niels Juel og SNMG1 vil sammen med de deltagende enheder i øvelsen træne samarbejdet som flådestyrke og naturligvis almindelige maritime kampkompetencer som for eksempel luftkrig og undervandskrig.