[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen

Omkring 10.000 militære atleter fra 108 lande skal fra den 18. til 27. oktober dyste om medaljer i 27 forskellige sportsgrene ved den syvende Military World Games i Wuhan i Kina.


Holdet, der vandt bronze i militær femkamp ved World Games i 2015. De fire er fra venstre mod højre: Johanne Kjær Tolstrup, Sara Hjalager, Nanna Lybaek Lihn og Helene Hupfeldt Nielsen. Foto: Kim Vibe Michelsen.


Forsvaret stiller med et hold på 64 deltagere. De danske atleter deltager i militær femkamp, marine femkamp, fly femkamp, faldskærmsudspring, sejlads, skydning og orienteringsløb. Derudover stiller Danmark også med en fægter, en triatlet og et hold bueskytter, som alle er skadede veteraner. Valget af sportsgrene er udtryk for en klar prioritering.

”Vi har landshold i sportsgrene med en form for operativt islæt. Altså sportsgrene, hvor man i en modificeret form træner enkeltkæmperfærdigheder. Og så har vi nogle individuelle atleter med i sportsgrene, hvor vi har medarbejdere med et meget højt sportsligt niveau. Dem vil Forsvaret gerne bakke op omkring,” forklarer chefen for den danske delegation ved Military World Games, Mikkel Soelberg. Han er kaptajn ved Center for Militær Fysisk Træning under Forsvarets Sanitetskommando og er ansvarlig for blandt andet de militære landshold.


Mikkel Soelberg som tilskuer ved Military World Games i 2015. Foto: Kim Vibe Michelsen.

Verdensmester i titelforsvar
Ved det seneste Military World Games i Sydkorea i 2015 vandt Danmark blandt andet medaljer i skydning og i militær femkamp. I den militære femkamp vandt de danske kvinder bronze i holdkonkurrencen. En af deltagerne på bronzeholdet var Sara Hjalager. Hun blev i 2018 individuel verdensmester. Sara Hjalager skal derfor til Kina for at forsvare sit mesterskab.

”Jeg har haft en god sæson, der har bygget godt op, så det tegner rigtig godt. Men verdensmesterskaberne er også bare nogle helt andre rammer og med et højere niveau, så det bliver lidt mere spændende. Mine forventninger er, at jeg skal præstere det bedste jeg kan og give mine konkurrenter kamp til stregen, og så må vi se, hvad det rækker til. Jeg kan jo ikke styre, hvad mine konkurrenter gør,” siger Sara Hjalager.

Den danske verdensmester forventer også, at Danmark igen vil kunne være med i kampen om medaljer i holdkonkurrencen for kvinder. Dog næppe i kampen om det øverste trin på podiet.

”Kina vil være overlegne, men som det ser ud nu, så bliver det nok Rusland, Brasilien og Danmark, der kommer til at kæmpe om sølv og bronze,” forudser Sara Hjalager.


Indmarchen er noget af det, de danske deltagere ser frem til. Billedet her er fra World Games i 2015. Foto: Kim Vibe Michelsen.

En vanvittig fornemmelse
En anden af de danske deltagere er Steffen Halfdan Olsen, der er tidligere militær verdensmester i riffelskydning og flere gange har sat verdensrekorder. Han har på grund af skader haft en lidt blandet sæson med sin civile skydning, hvor han kæmper for at kvalificere sig til de Olympiske Lege i Tokyo i 2020, men han forventer, at han på en god dag igen kan være med helt i toppen af konkurrencerne ved World Games. Men det er ikke kun konkurrencerne, Steffen Olsen ser frem til.

”Det er en kæmpe oplevelse at være med ved Military World Games med indmarch og åbningsceremoni. Jeg kan rigtig godt lide at gå ind på stadion med det show, der bliver opført. Det er en vanvittig fornemmelse at stå nede i midten af det hele og føle, at man er en af dem, de hepper på,” siger skytten, der tidligere har været til Military World Games i Rio de Janeiro i 2011. 

Steffen Olsen ser også meget frem til fællesskabet mellem alle atleterne i den danske trup.


Steffen Olsen, Jacob Larsen og René Kristiansen øverst på podiet ved Military World Games i 2011 efter deres triumf i holdkonkurrencen i militær hurtigskydning med riffel.   

”Ved verdensmesterskaber i skydning har vi et internationalt fællesskab. Men ud over det har vi her et fællesskab internt på det danske hold, og det er ikke ret tit, at man stifter bekendtskab med andre sportsgrene og kan sparre med andre atleter om, hvad eliteidræt er. Og der er egentligt essensen af World Games,” siger Steffen Olsen. 

Blandende forventninger
Mikkel Soelberg håber og forventer, at Sara Hjalager og kvindernes hold i militær femkamp samt Steffen Olsen kan tage medaljer med hjem fra Kina. Men hans forventninger er også præget af, at mens atleterne fra Danmark skal dyrke sport ved siden af deres militære tjeneste eller civile job og uddannelse, stiller flere andre lande med deltagere, der dyrker sport i forsvaret på fuld tid.

”De rammer kan Forsvaret ikke stille til rådighed, og derfor er atleterne fra de lande også væsentligt dygtigere. Men jeg forventer, at Danmark kan placere sig pænt i feltet under dem, og at vi i det hele taget gør vores bedste og repræsenterer Forsvaret og Danmark godt både sportsligt og socialt, ” fastslår Mikkel Soelberg. 

Fakta
Military World Games er et internationalt militær multisportsstævne – den militære verdens svar på de Olympiske Lege. Military World Games organiseres af CISM - den internationale militære sportsorganisation. Organisationen har 140 medlemslande. CISM har som overordnet mål at fremme venskab mellem nationer gennem sport. CISM afholder Military World Games hvert fjerde år, men arrangerer også militære verdensmesterskaber i de enkelte discipliner i årene mellem World Games stævnerne.

Det samlede danske hold omfatter både fast tjenestegørende personel i Forsvaret og atleter med reservekontrakter eller tilknytning til Hjemmeværnet. Ud over de 64 atleter omfatter den danske trup også 16 ledere og trænere med flere.


Kenneth Jepsen Hyldtoft træner med sin bue. Kenneth var med ved Invictus Games i Sydney i 2018, hvor han vandt både sølv og bronze.

Det danske hold omfatter også syv bueskytter, der er veteraner med psykiske skader. De har alle tidligere repræsenteret Danmark ved Invictus Games, der er et idrætsstævne for syge, sårede og skadede veteraner. Nogle af veteranerne konkurrerer på lige fod med raske atleter og andre i en særlig kategori for veteraner. Veteranernes deltagelse handler - ligesom hele Invictus Games projektet - om rehabilitering.