[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Forsvarskommandoen

For første gang, siden Danmark besluttede at købe F-35 kampfly som erstatning for F-16 kampflyene, kommer der nu F-35 til Danmark. Det sker, når det norske flyvevåben støtter Forsvaret med at gennemføre en demonstrationsflyvning med F-35 kampfly omkring Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland.


Foto: Arkiv / Lockheed Martin

Formålet med demonstrationsflyvningen er at give lokalbefolkningen omkring Flyvestation Skrydstrup mulighed for at opleve forskellen mellem et F-35 kampfly og et F-16 kampfly og påvirkningen af f.eks. støj og vibrationer.

Oplevelsen af støj og vibrationer sammenlignes ved, at de to flytyper flyver den samme rute kort tid efter hinanden. Beboerne kan under flyvningen beskrive deres oplevelse ved at deltage i en online-undersøgelse. Undersøgelsen bliver suppleret af en lydmåling, der bliver foretaget af et uafhængigt firma.

Beboerne i området kan tilmelde sig undersøgelsen  ved at klikke her.

På www.f-35iluften.dk kan man læse mere om både demonstrationsflyvningen og Forsvarets kommende kampfly, F-35.

Det vil ikke være muligt for tilskuere at komme ind på flyvestationen på dagen.

Støtte fra Norge
Det norske forsvar har ligesom Danmark valgt F-35 som afløser til F-16, og det er to af deres nye kampfly, der bliver stillet til rådighed for afvikling af demonstrationsflyvningen. På dagen vil det være en norsk pilot, der flyver et F-35 rundt på flyveruten, mens det er danske piloter, der flyver F-16.

Pølser på torvet
Efter demonstrationsflyvningen kan naboerne mødes på torvet ved Rådhuscentret i Vojens og tale om oplevelsen. Her byder Forsvaret på en pølse og en sodavand. Det vil også være muligt at møde nogle af Forsvarets medarbejdere, som kan fortælle om kampfly.

Til pressen
Pressen har mulighed for at tilmelde sig og komme ind på Flyvestation Skrydstrup i forbindelse med demonstrationsflyvningen. Det vil ikke være muligt at komme tæt på flyene, men der bliver god mulighed for at tage billeder og opleve støjniveauet, når flyene kommer forbi og letter og lander.

I pausen mellem dagens to flyvninger vil det være muligt at interviewe Forsvarsministeriets koncernstyringsdirektør, Per Pugholm Olsen, chefen for Flyverkommandoen, generalmajor Anders Rex og direktøren for Nyt Kampfly Program, generalmajor Henrik Lundstein.

Tilmelding til pressearrangementet skal ske senest tirsdag den 21. maj klokken 12.00 pr e-mail til FMI-KTP-NFP@MIL.DK. Tilmelding skal indeholde navn på alle deltagende.

Tilmeldte medier bedes møde ved Hovedvagten på Flyvestation Skrydstrup på Lilholtvej 2, 6500 Vojens onsdag den 22. maj klokken 14.30. Fremmødte medier bliver herfra vist til et område ved landingsbanen, hvor man kan stå under hele arrangementet, fra flyene ankommer omkring klokken 15.15 til flyene forlader dansk luftrum omkring klokken 18.00.

Læs flere detaljer om dagens program på www.f-35iluften.dk.