Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Af Forsvarskommandoen
NATOs minerydningsstyrke i Østersøen og den østlige del af Atlanterhavet (SNMCMG1)
Tidligere på året tabte handelsskibet MSC Zoe 300 containere under voldsomt stormvejr ud for den Hollandske kyst. Store dele af lasten skyllede i land i et følsomt naturområde. Private selskaber blev hyret til at samle lasten op igen. Men under arbejdet med at bjerge containerne fandt firmaerne søminer fra Anden Verdenskrig.
Holland bad derfor fornyligt NATO om hjælp og fik det. NATO’s stående minerydningsstyrke blev sendt til området for at assistere med at fjerne søminer.
Danske minerydningsdykkere er ved at planlægge deres søgen efter miner fra Anden Verdenskrig.
Minerydningsdykker på vej ud for at undersøge nogle af de fundne genstande, som kan være søminer.
Opgaven var ikke lige til. På havbunden befandt sig både kabler og rørledninger. Derfor skulle mange af minerne flyttes, før de kunne sprænges væk.
Danmarks to minerydningsdroner i styrken er udstyret med en Side Scan Sonar, som bruges til at finde miner på havets bund. Når minerene er fundet sendes en undervandsrobot i vandet, som bruges til at kigge nærmere på minerne.
Der blev fundet 26 formodede miner i området på de fem dage missionen stod på.
NATO’s minerydningsstyrke består for tiden af danske HDMS Thetis, der fungerer som flagskib for gruppen, FGS Dillingen fra Tyskland, HNoMS Hinnoey fra Norge, HMS Ramsey fra Storbritannien, BNS Bellis fra Belgien, HNLMS Zierikzee fra Holland og to minerydningsdroner fra Danmark.
FAKTA om SNMCMG1 I hele 2019 har Danmark det overordnede ansvar for NATO’s minerydningsstyrke i Østersøen og den østlige del af Atlanterhavet. Styrkens opgave er at sikre allierede skibe og øvrig skibstrafik mod truslen fra miner i havene. Flådestyrken deltager løbende i øvelser, hvor de kommer frem og afsøger farvandene for miner eller ammunition, som skal uskadeliggøres. Styrken består af op til 10 skibe, som forskellige NATO-lande stiller til rådighed. Danmark bidrager med cirka 100 personer inklusiv flagskib og mobil minerydningsenhed. Læs mere om SNMCMG1 her. |
FAKTA om det danske bidrag til Operation Inherent Resolve Danmark har siden 2014 deltaget i den internationale koalition, der bekæmper terrororganisationen ISIL i Irak og Syrien. Bidraget udgøres p.t. af et træningsbidrag, der uddanner irakiske soldater, et radarbidrag, et logistik-bidrag, samt et mindre stabsbidrag. I alt cirka 200 soldater, der primært har base på Al Asad-luftbasen i Irak samt Kuwait og de Forenede Arabiske Emirater. Læs mere om OIR her. |
FAKTA om det danske bidrag til Resolute Support Mission Danmark har siden januar 2015 bidraget til NATO’s Resolute Support Mission i Afghanistan. Bidraget omfatter cirka 150 soldater i og omkring Kabul. Soldaterne udfører bevogtnings- og eskorteopgaver for NATO-rådgivere, militærrådgivning af afghanske sikkerhedsinstitutioner, samt militærpolitiopgaver. Læs mere om Resolute Support her. |