[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen

Når Christian Linnemann i dag (søndag) hæver sin kårde og kaster sig ind i fægteturneringen ved Military World Games i Wuhan i Kina, er det første gang, han fægter for Forsvaret. I sin daglige tjeneste ved Den Kongelige Livgardes Vagtkompagni bærer han godt nok sabel, men den er primært til pynt. Til gengæld er det langt fra første gang, at Christian deltager i en international fægteturnering. For den værnepligtige soldat er allerede en erfaren elitefægter.

”Jeg har været danmarksmester som junior og sammen med mine holdkammerater vundet danmarksmesterskab for hold tre år i træk, jeg og været udtaget til EM og VM-adskillige gange og med holdet har jeg flere top-8 placeringer ved world-cup turneringer. Målet er selvfølgelig Tokyo i 2020 og det næste OL,” fortæller Christian.


Christian pudser den sabel, der er en del af hans vagtudrustning.

Tjeneste som værnepligtig er ikke ideel forberedelse i en olympisk satsning, og Christian gjorde sig også overvejelser om sin fægtning, da han på Forsvarets Dag fik at vide, at mulighederne for at træne ikke ville være så gode som værnepligtig. Men han prioriterede alligevel den militære tjeneste.

”Jeg har hørt rigtig meget godt om at være i Livgarden og min far fortryder, at han ikke kom ind. Jeg vil ikke, når jeg bliver gammel, tænke ”hvad nu hvis”, men udnytte alle de muligheder, der er. Det kan godt være, at mit niveau falder en smule mens jeg er her, men jeg forventer, at jeg kan hæve det igen,” fastslår Christian.


Christian Linnemann (til venstre) i aktion ved en civil fægteturnering. Privatfoto.

Den 22-årige Livgarder gik frivilligt glip af deltagelse i et europamesterskab, da han prioriterede rex-turen højere end fægtningen, men ellers får han fri for at kunne deltage i turneringer.

”Forsvaret giver fri til deltagelse i turneringer og vigtig træning. Det er den primære måde, som Forsvarets støtter eliteidrætsudøvere på. Forsvaret vil gerne være en mangfoldig arbejdsplads, som favner alle de forskellige mennesker, der kommer ind. Det gælder også den lille del, der dyrker eliteidræt. Forsvaret ønsker ikke, at de skal stille deres karriere på pause, blot fordi de skal aftjene værnepligt, så det prøver vi at tage hensyn til. Men Forsvarets får også noget tilbage, fordi en karakter som Christian vil være en rollemodel for andre værnepligtige,” forklarer Mikkel Soelberg, der er kaptajn ved Center for Militær Fysisk Træning ved Forsvarets Sundhedstjeneste og leder af den danske delegation ved Military World Games.

Christian Linnemann kender ikke sine modstandere ved Military World Games, så han ved ikke hvor langt han kan nå ved det militære verdensmesterskab.

”Jeg vil bare gøre mit bedste og komme så langt som muligt. Jeg føler, at jeg har et godt niveau, så jeg har store forventninger om, at jeg kan komme langt,” siger fægteren.

Følg Christian Linnemann og de andre danske deltagere ved Military World Games her: https://en.wuhan2019mwg.cn/