[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen

Der er løb, svømning, bueskydning og flere andre sportsgrene på programmet for 37 veteraner med fysiske og psykiske skader, der fra torsdag til søndag er samlet på Vejen Idrætscenter til den første af i alt fem træningssamlinger frem mod Invictus Games i Haag i Holland i maj 2020.


Alle deltagerne testes i romaskinerne og i to styrkeøvelser ved alle samlinger. Det skal være med til at motivere deltagerne til at arbejde med deres fysik.  

24 af deltager er helt nye i Invictus Games sammenhæng, men de resterende 13 har tidligere repræsenteret Danmark ved legene i Toronto i 2017 eller i Sydney i 2018. De 37 deltagere udgør en bruttotrup, der efter den anden træningssamling skal skæres ned til det hold på 24 deltagere, der skal med til Haag.

”Ved udvælgelsen kigger vi på, hvordan deltagelse i Invictus Games vil bidrage til deltagernes rehabilitering og personlige udvikling, på deres engagement under og mellem træningssamlingerne, på hvordan de bidrager socialt. Vi laver en analyse for hver enkelt deltager og vælger ud fra den. Vi vil selvfølgeligt gerne vinde alle de medajler, vi kan, men det er ikke det, vi sætter holdet efter”, forklarer team manager Claus Bodilsen fra Forsvarets Sanitetskommando. Det er Sanitetskommandoen, der leder det danske Invictus Games projekt.

En af de nye deltagere er Jesper Smollerup, der var udsendt til Kroatien i 1990’erne og har PTSD. Han isolerer sig, undgår steder med mange mennesker og har med egne ord ikke været i biografen i dette årtusinde. Det håber han at kunne ændre ved at deltage i Invictus Games projektet.

”Det lyder som et godt koncept til at komme videre i livet og få noget styrke og selvtillid. Til at kunne fungere igen og komme tilbage på fuld tid på mit arbejde som tømrer. Jeg føler, det er lidt en gave at komme her, hvor alle er veteraner og har PTSD. Vi sparrer med hinanden, giver hinanden råd og støtte og opbygger venskaber. Det tror jeg kommer til at ske, siger Jesper Smollerup.


Jakob Andersen deltog ved Invictus Games i 2017 og det har givet veteranen et stort stød i den rigtige retning.

Mere vægt på fysik og sund kost
De danske forberedelser bygger videre på erfaringerne fra tidligere Invictus Games kampagner. Men der er også nye ting på programmet.

”Vi har mere fokus på den fysisk del. Vi har kunne se, at vores deltagere er på et lavere fysisk niveau end deltagerne fra andre lande. Og vi kan også se, at mange af deltagerne har et ønske om at komme i bedre form og at tabe sig som en del af deres rehabilitering. Derfor tester vi nu deltagerne på alle træningssamlinger, og vi gør klart, at vi forventer at kunne se forbedringer i deres form hele vejen frem mod Haag. Og vi har engageret en ernæringskonsulent, der er til stede på træningssamlingerne, og kan vejlede deltagerne til bedre madvaner”, forklarer Claus Bodilsen.

Forsvarets Sanitetskommando bestemte før Invictus Games i Sydney i 2017, at veteraner højst kan deltage i Invictus Games to gange, så flere nye får mulighed for at deltage. Den regel har organisationen bag Invictus Games nu udbredt til alle de deltagene nationer. Og det er en god idé, mener Kim Wilsborg, der deltog ved Invictus Games i Sydney i 2017.

”Det giver flere chancen for at komme med, og jeg kan se, at deltagelse i det her rykker noget og ændrer noget. Og så håber jeg, at alle nationerne vil efterleve det, så folk er på lige fod, når de møder op til konkurrencerne”, siger Kim Wilsborg.

Den næste træningssamling finder sted i slutningen af september.

Fakta
Invictus Games er et multisportsstævne for soldater og veteraner med psykiske eller fysiske skader. Den britiske prins Harry står bag Invictus Games.

Invictus Games er tidligere blevet afholdt i London i 2014, i Orlando i 2016, i Toronto i 2017 og i Sydney i 2018. Danmark har deltaget ved alle legene.

I 2020 deltager omkring 500 veteraner fra 19 nationer i 10 forskellige sportsgrene.