Af Forsvarskommandoen

Siden midten af marts har Forsvaret i samarbejde med Region Midtjylland indgået i et beredskab, der skal transportere smittede eller formodet smittede patienter med coronavirus/covid-19 via lufttransport.
Det nationale beredskab består af personel og fly fra Flyvevåbnet samt sundhedsfagligt personale fra Region Midt og har indtil nu haft to Epishuttles til rådighed, som er ejet af Region Midtjylland. Forsvaret har indkøbt yderligere fire, hvor de to første nu er ankommet, så beredskabet i alt råder over seks Epishuttles.


Mere fleksibilitet
De ekstra Epishuttles, der kan beskrives som voksenkuvøser, skal give fleksibilitet og spare beredskabet for tid. Som det er nu, er det kun Forsvarets helikopter EH-101, SAR-helikopteren, der har kapacitet til at medtage både Epishuttles, læger, reddere og deres udstyr, og eftersom Region Midtjyllands del af beredskabet holder til i Aarhus, har det derfor været nødvendigt at flyve SAR beredskabet til og fra Aarhus i forbindelse med alle coronavirus/covid-19 patientflyvninger. Det fortæller oberstløjtnant Martin Birkedahl Nielsen, chef for luftoperationssektionen i Forsvarskommandoen.

”Den ekstra flyvetid har betydet, at missioner har haft en varighed på op til otte timer, og i dette tidsrum har SAR-helikopteren derfor ikke kunnet løse de redningsopgaver, som er den primære opgave for Forsvarest Eftersøgnings- og redningsberedskab.”

Med ekstra Epishuttles er der mulighed for at placere dem ved helikopteren, og dermed undgår beredskabet at skulle bruge tid på at hente Epishuttlen i Aarhus.

”Det giver muligheden for at transportere læger og Epishuttles separat frem til det sted, hvor patienten skal afhentes. Vi kan have Epishuttles ved SAR helikopterne uden først at skulle hente dem, mens læger og reddere kan transporteres med andre kapaciteter end SAR helikoptere,” siger oberstløjtnant Martin Birkedahl Nielsen.

Samtidig giver flere Epishuttles mulighed for, at returtransport til Aarhus kan foretages ad landevejen, da der ikke er samme behov for hurtig returnering, så Epishuttlen kan blive rengjort og være klar til anvendelse igen.


Generallæge Steen Hulgaard, chef for Sanitetskommandoen er glad for de nye epi-shuttles.

Et godt samarbejde
Første flyvning med Epishuttlen foregik den 17. marts, og der har siden været 15 aktiveringer, hvoraf der er blevet fløjet 11 gange, og samarbejdet fungerer godt.

”Vi har et rigtig godt samarbejde med Region Midtjylland, og alle involverede fra både Region Midtjylland og Forsvaret har ydet en fremragende indsats i forhold til at få tingene til at fungere. Det er jo to kritiske beredskaber, der skal arbejde sammen, og generelt har flyvning med coronavirus/covid19 patienter fungeret rigtig godt. Samarbejdet er et godt eksempel på, hvordan en samtænkning af nationale kapaciteter kan bidrage til en bredere nyttiggørelse af samfundets ressourcer,” , siger Martin Birkedahl, Nielsen.
 


Ankomsten af de nye kuvøser blev markeret ved, at de to Epishuttles hver især blev døbt med gamle danske vikingenavne ”Tófa af Danmark” og ”Gyrid Olavsdatter”, og dåben blev efterfølgende fejret med kransekage og alkoholfrie bobler, hvor både personel fra Forsvaret og Region Midtjylland var til stede.

Udover de to nyankommne Epishuttles, er der bestilt to yderligere, og de forventes at ankomme i næste uge.