hjemmeværnet er kommet frem til katastrofeområdet med Lauge Koch

Da Hjemmeværnets beredskabsstyrke endelig kommer frem til katastroferamte Qoornoq med inspektionsfartøjet Lauge Koch, er skyerne blæst væk, og søen har lagt sig i Godthåbsfjorden. Foto: Line Fjordside / Forsvaret

Af: Forsvarskommandoen

 

Den største øvelse i Grønland siden 2016 nærmer sig sin slutning. De første tre-fire dage ventede hovedparten af beredskabsstyrken med at komme den fiktive katastroferamte bygd Qoornoq til undsætning. Men meget realistisk for Grønland, forhindrede vejret ingeniørsoldater, hjemmeværnsfolk og beredskabsfolk i at komme til Nuuk og videre ind i Godhåbsfjorden.

 

De første dage forløb dog ikke uden assistance, idet specialoperationssoldater fra Jægerkorpset og Frømandskorpset som de første gik i land og bl.a. ydede førstehjælp til overlevende.

 

Da vejret endelig artede sig, var inspektionsskibet Vædderen hurtigt fremme og kunne med sin helikopter finde og opsamle skibbrudne fra skær og holme.

 

Artikel fortsætter efter video.

 

Fakta om øvelsen Arctic Light

Beredskabsøvelsen afholdes 1.-12. november i Nuup Godthåbsfjorden , omkring den nedlagte bygd Qoornoq i Godthåbsfjorden samt i området i og omkring Nuuk og Kangerlussuaq i Grønland.

 

Forsvaret deltager med Frømandskorpset, Jægerkorpset, Ingeniørregimentet, Air Transport Wing og Søværnets enheder under Arktisk Kommando.

 

Scenariet er, at der er sket et fjeldskred som skaber en flodbølge, der rammer bygden Qoornoq og til dels Nuuk. I det fiktive scenarie er Qoonoq stadig beboet. Flere borgere omkommer eller savnes og skal eftersøges og reddes. Befolkning skal evakueres. Der sker store materielle skader og en olieforurening skal bekæmpes.

 

Det er Arktisk Kommando i Nuuk der indsætter hjælpen i form at den Arktiske Beredskabsstyrke og de skibe kommandoen råder over.

 

Gennem øvelsen har deltagerne især fokus på at træne evnen til at redde menneskeliv og til at inddæmme miljøkatastrofer.

 

Fakta om Arctic Light

Forsvaret deltager med Frømandskorpset, Jægerkorpset, Ingeniørregimentet, Air Transport Wing og Søværnets enheder under Arktisk Kommando.

 

Andre deltagere er Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet, Grønlands Politi, Air Greenland og amerikanske Hercules-fly.

 

Ca. 300 personer deltager.

Deltagende enheder

  • Inspektionsskibet Vædderen
  • Inspektionsfartøjet Lauge Koch
  • Et C-130 Hercules-fly fra Flyvevåbnet
  • To C-130 Hercules-fly fra Air National Guard (USA)
  • To lægtvandsfartøjer fra Beredskabsstyrelsen
  • Air Greenlands SAR helikopter
  • Politibåd fra Grønlands Politi.