Nyheder
Følg Forsvaret på X
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forsvarsministeren har netop godkendt Forsvarsministeriets del af et nyt freds - og stabiliseringsprogram for Ukraine 2022-2025. Nye danske soldater sendes på træningsmission i 2022.
Rene fra Slesvigske Fodregiment giver feedback til sine ukrainske soldater under træningen. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret
Af: Forsvarskommandoen - opdateret den 14/12 med ny video.
Seks danske soldater har netop afsluttet deres træning af det ukrainske 59. Regiment. Sammen med deres britiske kollegaer har danskerne trænet ukrainske soldater i blandt andet bykamp, rensning af skyttegrave, førstehjælp og andre grundlæggende militære færdigheder.
Træningen foregår i regi af det, der hedder Operation Orbital og ledes af briterne – i dette efterår mere præcist af Royal Regiment of Scotlands 4. Bataljon også kendt som 4 Scots, der har udsendt omkring 50 soldater. Formålet med Operation Orbital er at støtte op om Ukraines ønsker om at reformere forsvarssektoren og implementere de militære standarder, som Storbritannien, Danmark og andre NATO-lande anvender.
Martin overværer ukrainske soldater, der træner bykamp. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret
De seks nu hjemrejste danske instruktører skal i det nye år afløses af andre danske soldater.
Forsvarsministeren har netop godkendt Forsvarsministeriets del af et nyt freds - og stabiliseringsprogram for Ukraine i rammen af Freds- og Stabiliseringsfonden 2022-2025. Det overordnede formål med det nye program er at opbygge social sammenhængskraft, sikkerhed, retssikkerhed, tillid og de ukrainske myndigheders legitimitet i det østlige Ukraine for dermed at bidrage til øget stabilitet i regionen.
Forsvarsministeriets budget er på 84 millioner kroner. Dermed bygges der videre på den eksisterende fase, der blev påbegyndt i 2018 og foregår i samarbejde med Udenrigsministeriet. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger om grundlaget for beslutningen.
”Vi ser en tiltagende aggressiv militær opbygning på grænsen til Ukraine. Derfor står det særligt klart, at vi er nødt til at stå sammen mod enhver trussel mod stabilitet og sikkerhed i Europa, da det også har stor indflydelse på trygheden i Danmark. Vi samarbejder med vores ligesindede om beskyttelsen af vores fælles værdier. Det er et arbejde, der kræver, at vi engagerer os på alle de måder, vi kan,” siger forsvarsminister Trine Bramsen.
Læs mere om Danmarks indsats i Ukraine her.
Briterne står i spidsen for træningen af de op til 300 ukrainske soldater og danskerne fungerer som instruktører på gruppeniveau. De ukrainske soldater er som udgangspunkt otte måneder ved østfronten. Dernæst er de otte måneder retur til kasernen, hvor nogle af dem får mulighed for at blive trænet ved Operation Orbital ved Mykolajiv 700 kilometer vest for fronten i Donbass.
Chef for træningen ved Operation Orbital er major Scott Russell, 4 Scots.
”De seks instruktører bidrager med nye perspektiver fra et andet NATO-land med stor værdi til træningsholdene. De hjælper ukrainerne med at udvikle deres træningsstandarder, så de bedst muligt passer til dem, når de er indsat. For det meste er danske træningsstandarder ligesom de britiske, men nogle gange er de ikke, og så lærer vi af hinanden. Og vi lærer alle sammen af, hvad ukrainerne har oplevet, når de har været indsat,” siger majoren.
Træning i bykamp i Ukraine. Foto: Martin Finnedal / Forsvaret
Blandt de ukrainske deltagere ved Operation Orbital er både helt unge og uprøvede soldater og garvede soldater, der har deltaget i den aktuelle skyttegravskrig i området i Donbass i årevis og skal tilbage igen.
Selv om der er mange soldater med erfaring, er de ikke rustet til fremtiden. Derfor bliver der lagt ekstra på for eksempel i form af bykamp, som ingen af dem har erfaring med.
En af dem helt uden erfaring er den 21-årige delingsfører, løjtnant Taras. Han har et godt indtryk af sine instruktører.
”De virker meget professionelle. At deltage i denne gode træning tror jeg betyder, at mine soldater bliver bedre til at kommunikere og agere bedre med hinanden i kamp,” siger han.
For sergenten Daniel fra Føringsstøtteregimentet har det været en oplevelse at træne soldater, der ved, at de lige om lidt skal bruge så mange af deres færdigheder som muligt.
”Jeg har lært helt vildt meget som person – en anden måde at undervise på, en anden måde man gør tingene på - og jeg er stødt på nogle mennesker, som man ikke møder hver dag. Og har hørt dem fortælle, hvordan de gør tingene ude i den skarpe ende,” siger han.
Træning og evaluering på skydebane i Ukraine. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret
Næste træningsmission kommer til at foregå i første eller andet kvartal af 2022. Programmet for 2022-2025 er under udarbejdelse.
Der har siden 2014 – i forlængelse af den russiske annektering af Krim-halvøren – været væbnet konflikt i det østlige Ukraine mellem ukrainske regeringsstyrker og pro-russiske separatister, som, siden tog kontrol over dele af regionen Donbass, hvor de største byer er Donetsk og Luhansk. Konfliktzonen er i dag primært langs den såkaldte kontaktlinje, der adskiller de stridende parter.
Ukraine har siden 2014 fortsat med at udbygge samarbejdet med både NATO, EU og USA, hvor blandt andet NATO-medlemskab er del af deres nationale strategiske målsætninger.