Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
I løbet af den næste måneds tid vil Flyvevåbnet træne demonstrationsflyvning med F-16 kampfly. Her kan du læse, hvornår det foregår og blive klogere på, hvorfor piloterne træner demonstrationsflyvning.
F-16 kampfly bemalet i Dannebrogs farver. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret
Af: Fighter Wing Skrydstrup
Vi har alle set op mod himlen og nydt synet og lyden af en F-16, der presses til grænsen i en fed opvisning hvor dens manøvreevner vises frem. Denne artikel vil give dig et kort indblik i, hvad der foregår før og under en F-16 demo, set fra demopiloten MUN´s side.
Hvorfor så meget træning?
”Under daglig træning og omskoling øver piloterne i at bruge en F-16, som et kampfly med fokus på våbenafleveringer, overlevelse og optimal udnyttelse af flere fly samtidigt. Kort sagt, øver piloterne de opgaver, som F-16 forventes at blive brugt til”, forklarer MUN.
Manøvrerne i en F-16 demo er derimod ikke noget piloten normalt træner og slet ikke i lav højde.
”En F-16 demo er et fastlagt program, hvor flyets manøvreevner fremvises i lav højde, med høj G-belastning og hastighed. Laver piloten fejl, eller sker der noget galt med flyet, er der kun ganske kort tid til rådighed, før jorden kommer MEGET tæt på. Dette er en uvant situation for en F-16 pilot, hvorfor uddannelse og masser af træning er nødvendigt og forudsætningsskabende for, at et sikkert og flot show kan gennemføres”, pointerer han.
Hvordan forbereder man sig til en demo?
”Før hver demo gennemgår piloten programmet intensivt fra selve flyvepladsens indretning og karakteristika til baneretningen, vindretningen og skydække. Alt sammen elementer, som spiller en betydelig rolle, og har indflydelse på de manøvrer, som kan udføres. Udover den mentale forberedelse, gennemgår piloten også programmets manøvre med armbevægelser og gang rundt i lokalet”, forklarer demopiloten.
Hvordan er det at sidde i flyet under en demo?
”Der vælges fuld efterbrænder, og det lette fly accelerer voldsomt afsted, og kun få sekunder efter er man airborne og landingshjulene trækkes hurtigt op, så de ikke bliver ødelagt af hastigheden. Kort efter trækkes flyets næse opad, med alt hvad den kan trække. Så er man i gang,” siger MUN.
”I otte minutter befinder man sig konstant under manøvrering, og ligger størstedelen af tiden med en G-påvirkning mellem fire til fem G og mere end otte G i de store drej ind mod banen. Alle muskler spændes, og vejrtrækningen fokuseres, mens G-dragten klemmer luften ud af dig i drejene for at hjælpe med at holde dig ved bevidsthed. Mens dette sker, skal hver manøvre sidde i skabet, da det ellers ikke ser godt ud. Næste manøvre ligger allerede klar i hukommelsen, mens man hænger med hovedet nedad. Kroppen kastes rundt uafbrudt. Efter den sidste manøvre er vel overstået, foretages landingen. Man er tilbage i normale omgivelser igen. Kroppen er gennemblødt af sved, hjertet pumper derudad og vejrtrækningen er ved at blive normal. Der taxies tilbage, og en god træning er veloverstået, og man er mere klar til det endelige show! Måske kigger 100.000 med, når det går live” slutter MUN.
Dannebrog-F16 er ét af de F-16 fly, der bliver brugt til træning af demonstrationsflyvning. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret
Hvis vejret tillader det, træner Fighter Wing Skrydstrup demoflyvning på følgende dage:
Flyvestation Skrydstrup
Flyvestation Karup
Flyvestation Aalborg