Ærmemærke for 1. Brigade foran Eagle-køretøj.

Øvelsen Brave Lion foregår i uge 38 og 39 i 2021. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret

Næsten 3.000 danske og udenlandske soldater samles i denne uge til den årlige, store hærøvelse, der hedder Brave Lion. Her bliver soldater og enheder fra Hæren trænet samlet til at indgå i Hærens 1. Brigade.

 

I løbet af næsten to ugers feltøvelse bliver soldaterne trænet som enkeltmand-, gruppe- og delingsniveau. Delinger og kompagnier træner i egne enheder og i den sidste uge bliver alle enhederne trænet samlet, i den brigadeledede øvelse, så de kan kæmpe sammen som Hærens 1. Brigade.

 

Brigade skal kunne indsættes som en samlet enhed, der skal kunne kæmpe og klare sig alene. I brigaden indgår tre kampbataljoner og støttetropper, der omfatter alt fra panseringeniør, logistik, efterretning, artilleri til føringsstøtte og de estiske og litauiske kompagnier.

 

Dronefoto over Brikby i Oksbøl, hvor der er åbent hus forudfor øvelsen Brave Lion 2021

Inden Brave Lion-øvelsen blev skudt i gang var der åbent hus for offentligheden, hvor nysgerrige kunne komme helt tæt på både soldater og deres udstyr. Foto: Tue Skals / Forsvaret

NATO Readiness Initiative

Derudover så skal brigaden også klargøre, uddanne og opstille en kampbataljon til NATOs Readiness Initiative, NRI. Nato Readiness Initiative er et vigtigt bidrag til at opretholde en troværdig NATO-afskrækkelse. NATO’s medlemslande har forpligtet sig til samlet at have 30 kampbataljoner, 30 eskadriller af kampfly og 30 flådefartøjer, som skal stå i beredskab og være klar til brug inden for 30 dage.

 

Derfor øver Hæren i disse dage 1. Brigades enheder, så de kan opstille en kampbataljon til NRI. Hovedstyrken i NRI kommer til bestå af et pansret infanterikompagni, et mekaniseret infanterikompagni og et stabskompagni fra Gardehusarregimentet i Slagelse og støtte enheder. Alt sammen enheder som bliver trænet i Oksbøl Øvelsesterræn i denne og næste uge.

 

Soldater løber i Oksbøl ØvelsesterrænOp mod 3.000 soldater deltager i år i øvelsen Brave Lion i Oksbøl. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret

Brave Lion-øvelse

Brave Lion er en årlig tilbagevendende øvelse, som træner Hæren i stor skala. Den foregår i Oksbøl øvelsesterræn, som er stort nok til at give både de enkelte soldater og hele brigaden en realistisk oplevelse.

 

Flyvevåbnet deltager også i øvelsen med F-16, som støtter i angrebsfaser og helikoptere, som skal støtte soldaterne på jorden med logistik.

 

Knap 3.000 soldater deltager i øvelsen inklusiv to baltiske kompagnier og 500 soldater fra hjemmeværnet.

 

En kvinde og to børn er til åbent hus i Oksbøl inden Brave Lion øvelsen 2021.

Der var mødt mange interesserede frem til åbent hus inden Brave Lion-øvelsen i Oksbøl. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret