Nyheder
Følg Forsvaret på X
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Arktisk Kommando har gennemført sin første assistance i forbindelse med at få vaccineret borgere i Grønland mod covid-19. Det skete, da inspektionsfartøj Knud Rasmussen tog sundhedspersonale og vacciner ombord fra Nuuk til Paamiut og Qeqertarsuatsiaat.
Foto: Arktisk Kommando
Af Lærke Krogaard, Arktisk Kommando
Søen var livlig og vinden stærk, og på grund af det relativt lave vand måtte den store motorbåd, SAR-fartøjet i vandet ved Qeqertarsuatsiaat, for at få mand og grej helt ind til kajen. Men vaccineret blev der – 223 borgere primært over 65 år i Paamiut og 90 indbyggere på 16 år og derover i Qeqertarsuatsiaat har nu fået første stik.
”Jeg ved, hvor svært det kan være at komme fra A til B i Grønland. Jeg synes derfor, vi er privilegerede at få lov til at hjælpe med at løse denne opgave og gøre en forskel i arbejdet for at modvirke covid-19,” fortæller skibschef på Knud Rasmussen, orlogskaptajn Clemens Vest Hansen.
Det er første gang, Arktisk Kommando har bistået med vaccinedistribution, og turen havde til formål – udover at vaccinere indbyggerne – at afprøve, hvordan opsætningen for skib og sundhedspersonale fungerede i praksis. Derfor blev turen udført i relativt tilgængelige områder i Paamiut og Qeqertarsuatisiaat som forberedelse til indsættelse på mere svært fremkommelige steder.
Landsapoteker Inge Mortensen vurderer, at turen er gået godt: ”Vi har fået al den hjælp, vi havde brug for undervejs. Det har fungeret lige så godt med vaccinen, som hvis vi havde stået på Sana [hospitalet i Nuuk] og taget doserne ud af fryseren der og brugt dem. Det kunne ikke være gået bedre.”
Der var otte personer fra sundhedsvæsenet ombord på skibet, som inkluderede læger, sygeplejersker og farmaceuter. De fik også lov at prøve kræfter med uforudsete forhindringer, da strømmen gik i Paamiut midt under vaccinationsarbejdet.
Besætningen har i høj grad set frem til turen, fortæller Clemens Vest Hansen: ”Mandskabet blev meget begejstrede, da vi fik at vide, at vi skulle ud på den her opgave, fordi den giver så god mening. Med den understøtter vi det grønlandske samfund på en ny måde, og den giver vores tilstedeværelse i området yderligere værdi. Dertil er det en håndgribelig opgave, hvor man kan se effekten med det samme.”
Knud Rasmussen har på turen tjent som en solid platform, som sundhedspersonalet har kunnet arbejde ud fra. Det var muligt at installere en speciel fryser, som kunne holde vaccinerne på ca. -80 grader under hele turen, og sundhedspersonalet kunne spise og bo ombord. Det har også været muligt at udnytte transporttiden ved, at de har kunnet sove undervejs, mens Knud Rasmussen sejlede om natten for at nå frem til de to destinationer.
Også når det handler om at komme rundt til de sværest fremkommelige byer og bygder, har skibe af Knud Rasmussen-klassen gode kort på hånden. Skibet holder søen godt og kan bryde op til 80 cm fastis. Besætningen og skibet har sejlet i Grønland i mange år og har stor erfaring med at bevæge sig indenskærs. Gennem tiden har skibet eller redningsfartøjet været inde ved mange af de mindre byer og bygder.
Hvis man af en eller anden grund skulle komme i en situation, hvor det ikke er muligt at bringe sundhedspersonale og udstyr i land, er skibe af Knud Rasmussen-klassen indrettet med en hospitalsstue. I yderste tilfælde vil man derfor kunne bringe borgere om bord og vaccinere dem direkte på skibet. Endelig er skibet udrustet med et helikopterdæk, hvor eksempelvis Forsvarets og Air Greenlands helikoptere kan lande og blandt andet få påfyldt brændstof.
Dertil kan besætningen hjælpe med at løse praktiske opgaver omkring logistik.
De stabile rammer skulle gerne lette sundhedspersonalets arbejde, så de kan koncentrere sig alene om at udføres deres vaccine-relaterede opgaver.
Inden for tre til seks uger skal de samme indbyggere i Paamiat og Qeqertarsuatisiaat have vaccine nummer to som dermed bliver den afsluttende øvelse og derfor helst bør ske med en ny besætning og nyt skib. Det er endnu ikke besluttet, hvornår og hvordan, da man i Grønland først i sidste øjeblik får besked om hvilken mængde vaccine, der modtages. Derfor er Arktisk Kommando i beredskab for at sætte opgaven i værk, for som fungerende chef for Arktisk Kommando Dan B. Termansen udtaler: ”Som en del af vores bidrag til at passe på Kongeriget i Arktis, er vi klar til at stille vores specialiserede ressourcer til rådighed.”
Se video fra sejlturen her: