wilm i hangarskibsgruppe JR Ford

Hangarskibsgruppen omkring USS Gerald R. Ford. Den danske fregat Peter Willemoes ligger som andet skib i rækken fra højre.

Af Forsvarskommandoen

 

Lige nu befinder den danske fregat Peter Willemoes sig i Atlanterhavet, hvor skibet deltager i hangarskibsgruppen omkring Gerald R. Ford. Peter Willemoes’ opgave er at træne forsvaret af hangarskibet USS Gerald R. Ford, som er USA’s nyeste hangarskib og den mest slagkraftige militære kapacitet i verden.
Og der bliver lagt mærke til den danske indsats i hangarskibsgruppen.

 

”Peter Willemoes har bestemt bevist, at det er en fremragende del af denne hangarskibsgruppe. Willemoes integrerede med det samme i gruppen, etablerede hurtigt kommunikationslinjer, og fregatten viser, at den kan operere på højeste niveau inden for søkrig,” roser Patrick Drain, som er ledende forbindelsesofficer på USS Gerald R. Ford.

 

[]-WILMfordusDAN-2022-[ARTIKEL].jpg

Ledende forbindelsesofficer på USS Gerald R. Ford, Patrick Drain. Foto:Tobias Roed/Forsvaret

I hangarskibsgruppen deltager der også skibe fra bl.a. Frankrig, Tyskland, Holland og Spanien. Det er USS Gerald R. Fords første deployering, siden det blev færdiggjort i 2017. Formålet med indsættelsen er at forberede hangarskibsgruppens første operative mission i 2023 samt at træne samarbejdet med NATO-allierede og dermed sikre, at alliancens flådestyrker kan operere gnidningsløst sammen.

 

Indsættelsen af hangarskibsgruppen er ikke kun vigtig i forhold til at operere sammen.

”Det er vigtigt, at Peter Willemoes deltager i hangarskibsgruppen for at tydeliggøre det kollektive forsvar af Nordatlanten,” siger Peter Sønderkjøge-Hansen, der er skibschef på Peter Willemoes.

 

Hangarskibsgruppen bliver - når den er helt samlet - den største allierede flådestyrke i Atlanterhavet siden Anden Verdenskrig, og det er ikke tilfældigt, fortæller Patrick Drain. Han siger:

”Vi samler en af de største grupperinger af skibe i Atlanterhavet siden slutningen af Anden Verdenskrig for at vise vores engagement og vigtigheden af at forsvare demokratiet”