F-16 flyene er landet på Island

De danske fly landede på Island fredag eftermiddag. Foto: Flyvevåbnet

Af Forsvarskommandoen

 

Fire danske F-16 fly og op til omkring 60 soldater er fra midten af august til midten af september 2022 med til at håndhæve Islands suverænitet i luftrummet over øen.

 

Opgaven med at håndhæve Islands suverænitet i luftrummet varetages af NATO, fordi Island ikke selv har et flyvevåben. NATOs medlemsstater skiftes til at stille med fly og det nødvendige personel til løsning af opgaven. NATO har udført såkaldt Air Policing over Island siden 2009. I NATO kaldes operationen Iceland Peacetime Preparedness Needs (IPPN), hvilket betyder, at Danmark har ansvaret for opgaven i tre måneder, men kampflyene er kun planlagt til at være til stede på Island i en måned for at vedligeholde evnen til at deployere til Island og operere ud fra basen i Keflavik.  

 

"Den opgave vi skal løse på Island er som sådan ikke ny for os, men selvfølgelig er terrænet og vejret noget andet i Nordatlanten, end det vi er vant til i Danmark. Derfor giver det god mening at rutinere piloterne og teknikere i de betingelserne, der er til stede heroppe." Det fortæller F-16 piloten med flyvernavnet DEL, som er chef for bidraget på Island. 

 

Ground crew tager imod flyene

Personellet på jorden tager mid flyene efter ankomsten til Island. Foto: Flyvevåbnet

Danske F-16 kampfly var blandt de første til at løse NATO’s air policing opgaver i luftrummet over Island tilbage i 2009, og Danmark har også løst opgaven i 2010, 2015 og 2018.

 

Opgaven med at hævde Islands suverænitet svarer til den, de danske F-16 fly løser i det danske afvisningsberedskab. Flyene patruljerer over Island, de kan med kort varsel indsættes, hvis fly fra fremmede nationer eller uidentificerede fly nærmer sig Islands luftrum. 

 

NATO-alliancens suverænitetshævdelse over Island er gennem samarbejdet mellem medlemsstaterne også med til at styrke robustheden i alliancens forsvarsposition og udbrede NATO’s kerneprincip om kollektivt forsvar. Den træning flyene opnår gennem løsning af opgaven er afgørende for at sikre, at NATO’s luftforsvar er velforberedt.

 

Det danske bidrag omfatter ud over fly, piloter og jordpersonel fra Fighter Wing Skrydstrup også såkaldte weapons control teams fra Air Control Wing.