lasstbiller

De første fem stillinger under pilotprojektet er besat af lastvognsmekanikerlærlinge. Foto: FMI

Af Forsvarskommandoen

 

Hvis en konstabel ønsker en læreplads, har det tidligere været nødvendigt at gøre det som civil. Men i et nyt pilotprojekt, der hedder ”militære lærlinge”, kan konstabler nu blive i trøjen og få en læreplads i Forsvaret. De første fem lærlinge begyndte som militære lærlinge den 1. august i år og i løbet af de næste to år er planen, at ansætte omkring 30-35 lærlinge.

 

En af de lastvognsmekanikerlærlinge med konstabelerfaring, der nu er med i pilotprojektet, er Dennis Hammer.

 

”Med årene kan ens arbejde gå hen og bliver ensrettet. Jeg kunne godt tænke mig noget udvikling, og det kommer ofte med uddannelse,” siger han.

 

Som det ser ud lige nu er det kun lastvogns- og våben-mekanikerlærlinge, som projektet rummer. Men hvis alt forløber godt er tanken, at projektet skal bredes ud til lager & logistik, kontor, automekaniker og andre uddannelser i Forsvaret.

 

For Asbjørn Merstrand, der også er startet i lære, var det perfekt timing, at pilotprojektet åbnede op for lastvognsmekanikerlærlinge.

 

”Jeg har overvejet at søge i lære længe. Det virker som en interessant uddannelse, da jeg har rodet en del med biler i det private. Jeg prøvede at søge ind via den gamle ordning, med det var ikke en mulighed grundet en udsendelse til Mali,” siger Asbjørn.

 

Til fordel for lærlingene

Projektet forventes både at være et positivt initiativ for de kommende lærlinge og for Forsvaret. Vælger man at tage en uddannelse som militær lærling, vil man ikke længere skulle sætte sin militære karriere i dvale eller træde ned ad lønstigen for at uddanne sig, da man fortsat vil modtage ufaglært konstabelløn.

 

Det vil gøre det nemmere for mange at vælge lærlingevejen og øge kompetencerne på CV’et. Noget Dennis kan nikke genkendende til:

 

”Det er en gylden mulighed for at gøre noget, man har gået og tænkt over i længere tid. Jeg har gnidningsfrit kunnet gå over og udvikle kompetencer, og det er få steder, man kan gøre det.”

 

Det er også positivt, at soldaterne ikke skal ud til en civil virksomhed og være i lære, da der så er større risiko for, at de ikke vender tilbage igen.

 

”Det er fedt at være i det miljø, man kender. Og så er det ideelt, da jeg har planer om at blive i Forsvaret efter endt uddannelse,” fortæller Asbjørn Merstrand, der ser frem til at møde sine nye kollegaer, når han skal møde ind på værkstedet efter første skoleophold.

 

I fremtiden har Forsvaret ligesom mange andre arbejdspladser udsigt til mangel på faglært arbejdskraft – blandt andet på grund af større pensionsafgang. Derfor er initiativet ekstra vigtigt.


Der er ledige lærlinge stillinger at finde på Forsvaret.dk.