Danskerne har blandt andet øvet bajonet med britiske soldater.

De danske soldater i Estland har sammen med britiske soldater øvet kamp med bajonet. Foto: CABRIT / Battlegroup Estonia

Af Forsvarskommandoen

 

NATOs fremskudte tilstedeværelse i Estland – enhanced Forward Presence (eFP)

2. Deling fra Vikingkompagniet har deltaget i øvelse ”Blood Channel” i rammen af den britiske Battlegroup. Det var en aggressions-øvelse i viljen til at vinde, hvor soldaterne under forskellige udfordrende strabadser og høje tilråb blandt andet gennemførte bajonetangreb mod opstillede dukker.

Danskerne har blandt andet øvet bajonet med britiske soldater.

Danskerne har blandt andet øvet bajonet med britiske soldater.

Danskerne har blandt andet øvet bajonet med britiske soldater.Fotos: CABRIT / Battlegroup Estonia

 

Vikingkompagniet har derudover gennemført omskoling til pansret mandskabsvogn samt orienterings- og signalkonkurrence.

 

Afvikling af sommerferie har også ramt eFP, og aktivitetsniveauet i denne periode har ikke været højt. Det Nationale Støtteelement har håndteret hele logistikken med til- og afgang af soldater, der skulle ud og hjem i forbindelse med ferie og derudover modtaget normal genforsyning.

 

Veterancenterets psykologer har været i Tapa, og der er blevet gennemført obligatorisk psykologsamtale med alle soldater. Dette skal sikre, at alle soldater møder psykologen, og at der ikke falder en soldat igennem, som burde modtage hjælp og støtte fra Veterancenterets psykologer eller socialrådgivere. Tilbagemeldingen var god, og det ser ud til, at soldaterne generelt befinder sig godt.

 

Logistikdetachementet har lavet detaljeret uddannelsesplanlægning for de kommende uger, og der er også planlagt på flere velfærdsture, hvor der bliver mulighed for soldaterne at se Estland i lavaktivitetsperioden.

 

Militærpolitiet har haft en enkelt eskortetur sammen med Estisk Transportsektion samt gennemført trafikkontroltjeneste på og omkring Tapa og derudover egen uddannelse.

 

 

Air Surveillance and Control Unit, OIR – Shaw Air Force base, South Carolina, USA

 

De danske radaroperatører, tilknyttet 727th Expeditionary Air Control Squadron (EACS) på Shaw Air Force Base i South Carolina, bemander positioner i det amerikanske Control and Reporting Centre (CRC) med Callsign ‘KINGPIN’. Herfra koordineres og kontrolleres luftoperationer i rammen af Operation Inherent Resolve (OIR) i Mellemøsten.

 

Der er i ugens løb ankommet en masse nye ansigter til KINGPIN. Soldater og operatører er ankommet for at afløse enkelte af de nuværende amerikanske operatører. De nytilkomne skal uddannes og certificeres, for at kunne få lov til at sidde selvstændigt på deres respektive positioner i operationsrummet, og de danske operatører, som har opnået instruktørstatus, støtter med denne proces.

 

Generelt er luftoperationerne, som danskerne har støttet i ugens løb, blevet afviklet efter planen, og uden de store overraskelser.

 

 

FRONTEX

Helikopterbidraget i Slovakiet er ved at nå sin afslutning, og besætning og helikopter har snart leveret 255 flyvetimer i løbet af to og en halv måned.

 

Helikopter i FrontexI denne uge bliver helikopteren fløjet hjem til Danmark med et stop i Polen og et stop i Tyskland på vejen. Foto: Forsvaret

 

Inden helikopteren flyves hjem, vil der være en lille afskedsreception i hangaren, hvor de folk fra Slovakiet, som bidraget har samarbejdet med, vil være inviteret. Slovakkerne har sørget for, at der har været optimale betingelser for det danske bidrag, og der har hele vejen igennem været et godt samarbejde.

 

 

NATO's Forsvarsplan – Danmarks fremskudte tilstedeværelse i Letland

Vidar-kompagniet i den forgangne uge haft to delinger i Estland, hvor der er blevet indøvet bykamp og kamp fra stilling. Ultra-kompagniet har været på skydebanen og skudt med let maskingevær, og de har indøvet præcisions- og nærkampskydninger. Også stabskompagniet har den seneste tid vedligeholdt soldaternes skydefærdigheder på diverse våben fra gevær til dysekanon.

 

Ultra-kompagniet har været på skydebanen og skudt med let maskingevær, og de har indøvet præcisions- og nærkampskydninger.Sleipner-kompagniet på skydebanen. Foto: Sleipner-kompagniet

De danske soldater i Letland gør en ihærdig indsats for at række ud til lokalbefolkningen, typisk i form af såkaldte outreach-arrangementer, hvor man opstiller materiel og udstyr, som letterne kan tage i øjesyn på nært hold.

 

For nylig deltog danske soldater i hele tre outreach-arrangementer på én og samme dag. Mens Ultra-kompagniet stillede pansrede mandskabsvogne af typen Piranha og soldater til rådighed for et erhvervsarrangement på Adazi Military Base, transporterede logistikdetachementets tung transport et af Vidar-kompagniets pansrede infanterikampkøretøjer til Tervete-distriktet godt 100 kilometer derfra. Her deltog køretøj og besætning i et stort outreach-arrangement under Tractor Day, som er et stort, årligt tilbagevendende marked for landbrugsmaskiner.

 

De danske soldater i Letland gør en ihærdig indsats for at række ud til lokalbefolkningen, typisk i form af såkaldte outreach-arrangementer, hvor man opstiller materiel og udstyr, som letterne kan tage i øjesyn på nært hold.Nysgerrige lettere ser på dansk materiel. Foto: Forsvaret / Morten Fredslund

"Det er fedt at komme ud og vise Dannebrog frem på den her måde. Mange besøgende spørger interesseret ind til, hvor vi er fra, og hvor længe vi har været her. Og spørgelysten bliver ikke mindre, når vi fortæller, at vi kun har været her i et par måneder," siger føreren for de danske soldater ved infanterikøretøjet om deltagelsen i arrangementet.

 

Det tredje outreach-arrangement, som kampbataljonen bidrog til, fandt sted i Kegum. Her deltog stabskompagniet Sleipner med en af kompagniets sanitets-Piranhaer, en læge og andet behandlerpersonel på en sommer-camp for Letlands civile akutpersonale. Såvel lettiske som danske militærlæger og -reddere deltog i arrangementet.