Arkivfoto af drone.

Arkivfoto af drone. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

En dronedetektor slog onsdag kl. 13.00 alarm om, at en højtflyvende drone havde bevæget sig ind på flyversikringskritisk område i Karup. En bevogtningspatrulje måtte derfor sendes afsted for at finde operatøren, mens luftrummet over Flyvestation Karup blev lukket.

 

Da bevogtningspatruljen ankom til stedet, hang dronen stadig i luften, og en tysk mand viste sig at være dens ejer. Angiveligt skulle dronen være blevet sat op i arbejdsøjemed, men det var stadig en overtrædelse af loven, og han blev derfor tilbageholdt af patruljen, indtil politiet dukkede op på adressen.

 

Selvom mandens formål var harmløst, kan ulovlig droneflyvning ende rigtig galt.

 

”Droneflyvning kan være meget farlig for flyvende trafik, når reglerne ikke bliver overholdt. Hvis dronen kommer i karambolage med fly eller helikopter, kan det have store konsekvenser – i værste tilfælde kan det koste både fly og menneskeliv,” lyder det fra oberst Jens Lønborg, chef for operationer i Forsvarskommandoen. 

 

Læs mere om ulovlig droneflyvning og dets konsekvenser her: Ulovlig droneflyvning er farlig.

 

I strid med Dronebekendtgørelsen

Manden blev sigtet for at have overtrådt Trafikstyrelsens Dronebekendtgørelse.

 

Den lyder på, at flyvning med drone ikke må finde sted nærmere end 8 kilometer fra en militær flyvestation. Dog er det med et dronebevis tilladt at flyve til 2 kilometers afstand, så længe dronen ikke overskrider en højde på 40 meter.

 

Læs mere om reglerne for droneflyvning på droneregler.dk og få et overblik over det danske droneluftrum på droneluftrum.dk