Undervisningen i Danmark, som live-transmitteres som video-link til kursisterne i Grønland.

Undervisningen i Danmark, som live-transmitteres som video-link til kursisterne i Grønland. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

Af Steffen Fog, Forsvarskommandoen

 

“Det er en kæmpe fordel for os at afvikle de her kurser via video-link fra underviserne i Danmark. Ikke bare sparer vi dyre flybilletter, vi skal også undvære vores nøglemedarbejdere i kortere tid, fordi vi ikke behøver, som hidtil, at sende dem til Danmark i længere tid. Nu kan de blive her i Nuuk.”

 

Sådan siger chefen for operationscentret i Arktisk Kommando kommandørkaptajn, Michael Hjorth om de SAR Mission Coordinator (SMC) kurser, som operatørerne i Arktisk Kommandos operationscenter skal igennem. Et kursus, der gør dem i stand til at lede redningsoperationer på havet i det enorme land.

 

Kurserne bliver gennemført af Center for Taktik under Søværnet, og som noget nyt er man begyndt at transmittere undervisningen på kurset for de danske SMC-operatører til Arktisk Kommandos hovedkvarter i Nuuk, så kursisterne i Grønland også kan følge med. Det betyder, at operatørerne i Grønland sparer rejsen til Danmark.

 

Men fordelene stopper ikke her. Michael Hjorth fremhæver en anden stor fordel ved at afvikle kurserne som fjernundervisning:

 

“En central del af kurset er inddragelse af eksterne undervisere til kurset ved Søværnets Center for Taktik i Frederikshavn, som giver kursisterne en vigtig indsigt i eksempelvis håndtering af dykkerulykker, hypotermi eller ekspertuddannelse i beregning af eftersøgningsområder og prioritering af indsættelse af SAR enheder i eftersøgnings- og redningsaktioner. Uden videolinket var vi i Nuuk potentielt gået glip af denne vigtige viden. Så med videolinket vil jeg mene, at man ikke bare sparer omkostninger, men faktisk også gør kvaliteten af kurset bedre til fordel for alle kursister”, siger han.

 

Kursisterne i Nuuk kan stille spørgsmål direkte til underviseren i Danmark.

Kursisterne i Nuuk kan stille spørgsmål direkte til underviseren i Danmark. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

Kursus på højere niveau

Gennemførelsen af kurset via videolink og den nye adgang til flere eksperter betyder også som noget nyt, at Arktisk Kommandos kursister i Grønland kvalificerer sig til et decideret Q på SMC-området.

 

Samtidig betyder videolinket at medlemmer af andre dele af beredskabet i Grønland, for eksempel Grønlands Politi, Aasiaat Radio (en pendant til Lyngby Radio), Naviair (luftkontrol-myndighed) og Air Greenland kan deltage i kurset. De ville tidligere normalt ikke tage rejsen til Danmark og dermed gik de tidligere glip af kurset.

 

“Det er meget nyttigt, at medlemmer fra de forskellige myndigheder og beredskabsinstitutioner i Grønland, som deltager i redningsaktioner i Grønland, uddannes og træner sammen. Det betyder, at den dag det bliver alvor, og vi har en skarp mission, så har vi allerede en lang række fælles begreber, processer og procedurer på plads,” siger Michael Hjorth.

 

Teori og praksis

I praktisk foregår den fælles undervisning i et relativt simpelt setup, hvor underviseren i Danmark bliver filmet og billedet bliver transmitteret til en storskærm i undervisningslokalet i Grønland. Samtidig er der lyd begge veje, så man kan tale sammen og kursisterne kan stille spørgsmål til underviseren. Endelig kan undervisernes PowerPoint-præsentationer også ses på storskærmen i Grønland.

 

“Der er dele af undervisningen, som er specifik for henholdsvis danske og grønlandske farvande og omstændigheder. Disse dele bliver gennemført adskilt, det vil sige i Nuuk og Frederikshavn for sig. Men der er også store dele af stoffet, som er fælles, og det er så her, at vi anvender videolink, så vi har undervisning sammen på tværs af Atlanten. Vi udnytter så, at der er 4 timers tidsforskel mellem Danmark og Grønland. Således starter kursisterne med de specifikt danske dele af kurset om formiddagen og klokken 12 dansk tid kobler kursisterne i Grønland sig på, og er med indtil klokken 16 dansk tid, deres klokken 12, hvorefter de så lokalt fortsætter med det specifikt grønlandske stof,” siger den primære underviser på kurset orlogskaptajn Anders Elgaard. 

 

Den teoretiske viden og træning bliver efter kurset fulgt op af øvelse Tappik i Grønland. Øvelse Tappik er en liveøvelse, hvor Arktisk Kommando med sejlende og flyvende enheder samt Grønlands Politi med deres sejlende enheder og dertil Air Greenland med deres SAR-helikopter træner eftersøgning og redning sammen med det lokale beredskab.

 

“Dermed bliver det, som SMC-kursisterne har lært på kurset, lynhurtigt omsat til praktisk træning”, fortæller Michael Hjorth.

 

Øget digitalisering generelt

I Center for Taktik har man i et stykke tid arbejdet med at øge udbuddet af digitale løsninger, e-learning og fjernundervisning. For eksempel har kursisterne på SMC-kurset forud for undervisningen gennemgået et forudsætningsskabende e-læringsforløb, så de er rustet til at få optimalt udbytte af selve kurset. Center for Taktik har også ansat en multimediedesigner til at udvikle de digitale tilbud, for eksempel animerede digitale kurser i søredning.

 

For chefen for Center for Taktik, kommandørkaptajn Lars Holbæk, er kurset via videolink således bare ét af mange eksempler på en bredere ambition om, at digitalisere undervisningen på centret mere.

 

“Når vores medarbejdere i Søværnet har været afsted på måske to-tre måneders sejlads, er savnet efter familietid naturligvis ofte stort. Hvis samme medarbejder så har brug for en opdatering af viden og kompetencer ved et kursus her hos os i Frederikshavn, betyder det mere fravær fra familien. Det er noget, som kan påvirke work-life-balancen. Når vi nu i højere grad kan tilbyde kurser online, enten som e-learning eller som her som fjernundervisning via videolink, vil Søværnets medarbejdere måske i højere grad kunne blive hjemme. Det er min ambition at medvirke til,” siger han.

 

I Nuuk får kursisterne vist en live-transmission på storskærm af underviseren i Frederikshavn. Samtidig har de mulighed for at stille spørgsmål til underviseren.

I Nuuk får kursisterne vist en live-transmission på storskærm af underviseren i Frederikshavn. Samtidig har de mulighed for at stille spørgsmål til underviseren. Foto: Camilla Schouw Broholm / Forsvaret