Royal Danish Air Force and USAF B1

De danske kampfly skygger det amerikanske B-1 bombefly, som under øvelsen simulerede at være et fjendtligt fly på langdistanceflyvning med retning mod det nordamerikanske fastland. Foto: Fighter Wing Skrydstrup

Under træningen, der for dansk vedkommende foregik ud for den jyske vestkyst langt ude i nordsøen, simulerede de store amerikanske B-1 bombefly at være fjendtlige fly på langdistanceflyvning med retning fra Europa mod det amerikanske fastland.

- Opgaven for de danske kampfly i sådan et tilfælde er at flyve ud for at skygge de fjendtlige fly og overdrage dem til de næste på ruten, så der hele tiden er øjne på dem, imens de flyver i vores eller vores allieredes interesseområde. Årsagen til at vi følger dem er selvfølgelig for at se, hvad de foretager sig og for at kunne gribe hurtigt ind om nødvendigt. Det fortæller Søren W. Andersen, der er chef for det danske National Air Operations Centre i Karup.

Under træningen overtog danske piloter skygningen af det simulerede fjendtlige bombefly fra britiske F-35’ere i Nordsøen og overdrog det til Norges beredskab ved grænsen mellem dansk og norsk interesseområde. Også svenske og finske kampfly deltog i øvelsen.

- Vi har et meget tæt samarbejde med vores allierede både hvad angår overvågning af luftrummet og indsættelse af de forskellige landes afvisningsberedskaber, og det er netop de procedurer og det beredskab, vi har afprøvet med dagens øvelse, forklarer Søren W. Andersen.

Øvelsen blev gennemført af North American Aerospace Defence Command (NORAD) og tilhører øvelsesserien Operation Noble Defender. Under øvelsen i juni demonstrerede NORAD, at det tætte samarbejde mellem USA, Canada og europæiske allierede og partnere styrker den fælles evne til at håndtere og afvise trusler med kort varsel.

[]-Royal-Danish-Air-Force-and-USAF-B1_3-2023-[ARTIKEL].jpg
Danske F-16 flyver træner sammen med britiske F-35 og amerikansk B-1 over Nordsøen. Foto: Fighter Wing Skrydstrup