Danske teknikere under klargøringen af det danske F-35 kampfly, L-002.

Danske teknikere under klargøringen af det danske F-35 kampfly, L-002, under øvelsen i Savannah. Yderst til venstre i billedet ses L-001, der også deltog i øvelsen. Foto: Forsvaret

Af Flyverkommandoen

 

For fjerde gang deltog medarbejdere fra Flyvevåbnet med danske F-35’ere i en øvelse i USA. Den foregik på Air Dominance Center i Savannah, der ligger i staten Georgia og dermed cirka 3.500 kilometer øst for Luke Air Force Base, der har placering i Arizona og hvor de danske F-35 kampfly i øjeblikket er placeret.

 

Øvelsen bestod af mere end 20 deployerede fly fra Luke Air Force Base, hvilket gør det til den største øvelse, som basen i Arizona nogensinde har foretaget. Til at assistere det markante antal fly deltog flere hundrede personer bestående af piloter, teknikere og støttepersonel fra såvel Danmark som tætte allierede fra Holland, Italien, Norge og USA.

 

Deltagelse af flymekanikere fra Fighter Wing Skrydstrup

For første gang var også flymekanikere fra Fighter Wing Skrydstrup med. De i alt tre mekanikere fra flyvestationen i Sønderjylland er i gang med deres tilvænning til F-35, efter at have overstået et fire måneder langt teoretisk uddannelsesforløb på Eglin Air Force Base. De har alle stor erfaring med F-16, men i overgangen til F-35 skal alle flymekanikere omskoles til F-35, idet det nye kampfly besidder og indeholder langt mere avanceret teknologi og derfor kræver en anden håndtering.

 

En øvelse som denne er derfor med til at forberede flymekanikerne til at modtage de første danske F-35 på Fighter Wing Skrydstrup senere i år og give dem et indblik i en deployering med F-35.

 

”Det er unikt som dansk tekniker at få muligheden for at deltage i så stort et set-up, som denne deployering er. Det giver os mulighed for at få et indblik i den koordination og forberedelse og ikke mindst eksekvering, der skal til, for at drive en så stor øvelse,” udtaler Anders, der til dagligt er flymekaniker og en del af det danske detachement på Luke Air Force base, men som til sommer rykker hjem til Fighter Wing Skrydstrup i forbindelse med ankomsten af de første danske F-35 kampfly.

 

Anders fortæller videre, at det særligt er logistikken omkring en F-35 deployering, der er anderledes.

 

”Set-up’et ved denne deployering er enormt, og særligt støtteudstyret til F-35 sætter et større fodaftryk, end det vi kender fra F-16. Det kræver et større overblik, og det kræver, at vi får etableret nogle lidt anderledes arbejdsgange end normalt. Og det får vi god, brugbar viden om her.”

 

Arkiv. Anders (th.) arbejder ofte tæt sammen med amerikanske kollegaer.

Anders (th.) arbejder ofte tæt sammen med amerikanske kollegaer. Arkivfoto: Forsvaret

Vigtig træning frem mod ibrugtagning af F-35

I arbejdet frem mod at modtage og sidenhen ibrugtage F-35 i det danske forsvar og flyvevåben er det essentielt at træne, øve og få etableret nye rutiner i et til tider stressende miljø. Det handler nemlig om, at have rygsækken fyldt godt op med erfaringer, så man kan trække på dem, når det virkelig gælder.

 

”Alt i alt dækker en øvelse som denne over rigtigt mange forskellige operative og logistiske udfordringer, som vi ikke har stiftet bekendtskab med tidligere. Den viden, vi opnår her, er derfor essentiel i forhold til de fremtidige udsendelser med de danske F-35” udtaler KIN, der er chef for det danske detachement på Luke Air Force Base.

 

De danske F-35 kampfly ankommer til Fighter Wing Skrydstrup til efteråret 2023, hvor de i en implementeringsperiode gradvist vil overtage opgavekomplekset for F-16. Danmark har i alt købt 27 F-35 kampfly.

Fakta

Fjerde gang, at Flyvevåbnet deltager i deployeringsøvelse med F-35 i USA.

 

Øvelsen var med deltagelse af en lang række tætte allierede og strakte sig over tre uger.

 

Danmark deltog med både F-35 kampfly, piloter og flymekanikere.