Helikopterlægen Jonathan på sin arbejdsplads i det bjergrige Bosnien-Hercegovina, hvor Danmark har haft sin debut som bidragsyder til EU's militære operationer. Foto: Jonathan/Forsvaret.

Helikopterlægen Jonathan på sin arbejdsplads i det bjergrige Bosnien-Hercegovina, hvor Danmark har haft sin debut som bidragsyder til EU's militære operationer. Foto: Jonathan / Forsvaret

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarskommandoen

 

Forsvaret bidrager for anden gang med en helikopterlæge til EU-missionen Operation Althea i Bosnien-Hercegovina. Fra 1. juli og indtil årets udgang udgør den danske helikopterlæge en vigtig del af missionens østrigske sanitets- og helikopterdetachement, som har base i Camp Butmir ved Sarajevo.

 

Helikopterlægen Jonathan, der er uddannet ved Forsvarets Sanitetskommando, er ankommet til Bosnien-Hercegovia og er i gang med sine opgaver.

 

”Håbet må altid være, at der ikke sker nogen noget og dagene kan gå med at træne redningsaktioner. Men skulle der ske noget, er det rart at vide, at vi er med til at gøre en forskel. Jeg er glad for, at vi kan bistå vores samarbejdspartnere i denne mission. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at bidrag med flere nationer til en enkelt enhed kan have et stort fremtidspotentiale,” siger Jonathan.

 

Operation Althea er den første EU-mission Danmark deltager i efter EU forsvarsforbeholdet blev afskaffet ved folkeafstemning 1. juni 2022. I efteråret 2022 udsendte Danmark ligeledes en helikopterlæge til EUFOR ALTHEA, som er navnet på EU’s militære styrke i Bosnien-Hercegovina.

 

Jonathan er glad for at være blandt de første danskere, der bidrager til EU’s militære operationer.

 

”Det er en god blanding af ære og stor spænding. Det har været en god proces op mod udsendelsen. I missionen er de meget glade for vores tilstedeværelse. Vi er blevet modtaget med åbne arme. Det føles samtidig som ukendt farvand, men der er gjort et stort forarbejde. På mange måder tror jeg, at både missionen og bidraget er en god start på den danske deltagelse i EU-missioner.”

 

Til at dække hele perioden stiller Forsvarets Sanitetskommando med fem helikopterlæger, der på skift varetager opgaven i Bosnien-Hercegovina. Den østrigske enhed, som helikopterlægerne skal være en del af, har hele Bosnien-Hercegovia som sit operationsområde.

 

Konflikten begyndte i 1990’erne

EUFOR ALTHEA’s hovedopgave er at fremme ro og stabilitet i Bosnien-Hercegovina, som i 1992-95 var ramt af en voldsom borgerkrig. Danske soldater har tidligere gjort en stor indsats for freden i Bosnien-Hercegovina med deltagelsen i FN-missionen UNPROFOR 1992-95 og NATO-missionerne IFOR og SFOR 1996-2004.  

 

Helikopterlægen Jonathan havde i folkeskolen klassekammerater, der var flygtet fra borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina og har igennem dem et indtryk af konflikterne og kulturen i landet.

 

”Tankerne om opgaven, jeg skal bidrage til at løse i Bosnien-Hercegovina er mange - både professionelle og personlige. Det rykker ved både min fortid og min nutid at rejse herned. Mit første møde med Bosnien-Hercegovina var adskillige klassekammerater fra børnehaveklassen og frem. De var flygtet fra konflikten i starten af 90’erne og nu bosat i Danmark. Jeg kendte jo grundet min alder ikke til noget om konflikten. Så for mig var det blot venner, der kom fra et andet land, med en anden kultur og nye og spændende traditioner. Mange af dem gik jeg i klasse med i 10 år og dem og deres familiers historier kom jeg til at kende ganske godt. Den danske indsats i Bosnien-Hercegovina fra krigens udbrud i 1992 og frem har været med til at skabe det Bosnien, vi ser i dag. Derfor har denne mission - og mit bidrag i særdeleshed - betydning både fagligt og personligt,” siger Jonathan.