SAREX 2023. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

Der hoistes fra dækket af miljøskibet Gunnar Siedenfaden under søredningsøvelsen SAREX 2023. Foto: Steffen Fog / Forsvaret.

Af Forsvarskommandoen

 

Hver dag, året rundt, 24 timer i døgnet står det danske søredningsberedskab klar til at rykke ud og eftersøge nødstedte på havet.

 

Evnerne til at udføre denne opgave skal trænes og vedligeholdes regelmæssigt, sådan at alle er skarpe og veltrænede den dag, hvor søredningsberedskabet skal rykke ud til en ’live’ situation.

 

Derfor har der i går og i dag i farvandet ud for Frederikshavn været heftig aktivitet blandt en masse enheder på havet i form af både landbaserede enheder, skibe, et fly og en helikopter med det formål at at træne søredning i den årlige SAREX øvelse.

 

En figurant, der spiller rollen så tilskadekommen, bliver interviewet af indsatslederen, der skal evakuere de sårede. Dermed kan indsatslederen danne sig et overblik over tilstanden hos de forskellige sårede og prioritere, hvem der skal evakueres først. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

En figurant, der spiller rollen så tilskadekommen, bliver interviewet af indsatslederen, der skal evakuere de sårede. Dermed kan indsatslederen danne sig et overblik over tilstanden hos de forskellige sårede og prioritere, hvem der skal evakueres først. Foto: Steffen Fog / Forsvaret.

”Vi skal træne regelmæssigt for at holde os skarpe på evnen til at foretage søredning. Samtræning med andre skibe og myndigheder er en vigtig del af denne træning. Derfor afholder vi disse øvelser. Det giver et indblik i de øvrige kapaciteters formåen og en mulighed for at træne, hvordan enhederne bedst bruges i en søredning," fortæller lederen af øvelsen kaptajnløjtnant Maria Kierulf Bisgaard.

 

"En af de vigtigste ting, vi træner, og som vi ikke kan træne alene, er kommunikationen med de øvrige enheder og myndigheder. Det er ofte her de største udfordringer er, bl.a. fordi vi kommer fra mange forskellige steder. I denne øvelse deltager blandt andet vores nationale maritime operationscenter, brandvæsenet, Helicopter Wing, Marinehjemmeværnet, Flyverhjemmeværnet, Søfartsstyrelsen, Fiskeristyrelsen, Kystredningstjenesten og andre enheder fra Søværnet," siger Maria Kierulf Bisgaard.

 

I øvelsen træner man også evnen til at redde sårede mennesker, som spilles af værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen og inspektionsskibet Thetis. Der anvendes scenarier, hvor svømmere meldes savnede, eller hvor skibe er kolliderede. Her bruges Søværnets miljøskib Gunnar Seidenfaden og transportfartøjet Sleipner.

 

Øvelsen involverede også evakuering med helikopter. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

Øvelsen involverede også evakuering med helikopter. Foto: Steffen Fog / Forsvaret.