Ved afsløringen af det nye navneskilt skærtorsdag fra venstre: Oberst Brian Capps, Space Group commander, Chefen for Space Operations U.S., general Chance Saltzman, Grønlands minister for udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt, den amerikanske ambassadør i Danmark, Alan Leventhal og  chefsergent Christopher Clark.

Ved afsløringen af det nye navneskilt var repræsentanter fra USA, Danmark og Grønland til stede. Foto: Senior airman U.S. Space Force, Kaitlin Castillo

Af Forsvarskommandoen

Årsagen til det nye navn er blandt andet, at basen ikke længere bemandes af folk fra U.S. Air Force, men derimod fra U.S. Space Force, der blev oprettet i december 2019.

Basens radar har til formål at advare USA om eventuelt indgående ballistiske missiler, men også at holde øje med objekter i kredsløb og ikke mindst rumaffald fra blandt andet udtjente satellitter, hvilket er et stadig stigende problem.

Den anden del af basens nye navn, Pituffik, kommer fra en bebyggelse, der lå i nærheden af, hvor basen blev bygget. Bebyggelsens beboere blev i forbindelse med opbygningen af basen flyttet til den nuværende by Qaanaaq.

Til stede ved ceremonien var Chief of Space Operations for the U.S. Space Force general B. Chance Saltzman, embedsmænd og politikere fra både Grønland og Danmark samt indbyggerne fra de grønlandske byer og bygder Qaanaaq, Savissivik og Siorapaluk.

I 70 år hed "Top of the World" Thule Air Base.
I 70 år hed "Top of the World" Thule Air Base. Foto: Lars Bøgh Vinther / Forsvaret

”Med navneændringen ønsker vi at anerkende Grønlands rige kulturarv og Grønlands folk,” sagde generalen blandt andet.

“Greenlandic Heritage Week” er en årligt tilbagevendende begivenhed på basen, hvor borgerne i lokalområdet inviteres til basen i påsken til forskellige arrangementer. Et af højdepunkterne er et stort hundeslædeløb.

Billede af gæster foran radardomen på Pituffik Space Base.

De særligt inviterede gæster ved radardomen på Pituffik Space Base. Foto: Senior airman U.S. Space Force, Kaitlin Castillo