flagdag - veteraner fra flere værn og styrelser

Veteraner fra Forsvaret og Beredsskabsstyrelsen på Christiansborg Slotsplads på flagdagen for Danmarks udsendte 2023. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Knap 2200 medarbejdere fra Forsvaret, og Hjemmeværnet er eller har været udsendt siden den seneste flagdag. Sammen med medarbejdere fra Beredsskabsstyrelsen, Politiet og Udenrigsministeriet kan de se frem til at blive hyldet ved den traditionelle parade på Christiansborg Slotsplads torsdag den 5. september.

 

Medarbejderne fra Forsvaret og Hjemmeværnet har siden flagdagen i 2023 været udsendt til en bred vifte af lande, hvor de har løst en tilsvarende bred vifte af opgaver: Estland og Letland, Ukraine, Tyskland, England, USA, Middelhavsregionen, flere lande i Mellemøsten, Korea, flere lande i Afrika og det Røde Hav. De har været udsendt for NATO, FN, EU og forskellige internatonale koalitioner og samarbejder.

 

”Fælles for disse vigtige missioner og enkeltmandsudsendelser er, at de alle bidrager til vores sikkerhed og frihed her i Danmark og rundt om i verden. I dag anerkender og ærer vi dem, som har været udsendt siden sidste Flagdag. Og vi mindes dem, som er omkommet. Som forsvarsminister er jeg meget stolt over den indsats vores udsendte og veteraner leverer på daglig basis. Hver og én skal have en særlig tak for deres indsats.” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

”I kan være stolte”

Den officielle markering af flagdagen indledes med en mindehøjtidelig med kranselægning ved monumentet i Kastellet i København. Derefter er der mindegudstjeneste i Holmens Kirke for Danmarks faldne og deres pårørende. Markeringen slutter med en parade for det seneste års udsendte på Christiansborg Slotsplads, efterfulgt af en reception på Christiansborg arrangeret af Folketinget. Kongeparret, regeringen, medlemmer af Folketinget er blandt deltagerne i markeringen.

 

”Veteranerne, unge som gamle, har grund til at være stolte af deres indsats. Krigen i Ukraine og den skærpede sikkerhedspolitiske situation understreger, at der er brug for mennesker, der vil være soldater og værne om Danmark. Det har alle veteranerne gjort, og det er jeg taknemmelig for og stolt over. Det skal veteranerne også være,” siger fungerende forsvarschef general Michael Hyldgaard.

 

Flagdagen markeres over hele landet

Den officielle markering af flagdagen har særligt fokus på året udsendte. Men flagdagen er også en tak til de op imod 60.000 veteraner, der har været udsendt siden 1948. De hyldes ved lokale arrangementer i de fleste af landets kommuner og på Færøerne og i Grønland.

 

Som en del af den officielle markering bliver der også afholdt et arrangement i Mindeparken i Aarhus. Her deltager finansminister Nicolai Wammen og chefen for Forsvarsstaben, generalløjtnant Kenneth Pedersen.

 

”Vi har i mange år haft et særligt fokus på de skadede veteraner, som har behov for hjælp. Det skal vi fortsat have. Men vi må ikke glemme, at der rundt om i Danmark er titusindvis af veteraner, der kom godt hjem fra deres udsendelser og som i dag bidrager til samfundet med personlige kompetencer og erfaringer, som de blandt andet har fået gennem deres missioner. Det er også dem, vi hylder på flagdagen”, siger den fungerende forsvarschef.

 

Læs mere om flagdagen her: forsvaret.dk/flagdag