Flagdag i Aarhus

Veteraner kommer tilbage fra internationale missioner med kompetencer, der kommer det øvrige samfund til gode. Det skal både Forsvaret og veteranerne selv være bedre til at gøre opmærksom på. Foto: Ann Sofie Milling Høegh / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Når Dannebrog går til tops i flagstænger over hele landet på flagdagen for Danmarks udsendte den 5. september, sker det som en anerkendelse af den indsats, som op imod 60.000 mennesker har løst på internationale missioner siden 1948. Omkrinjg 700 soldater fra det seneste år udsendelser vil modtage tak for det officielle Danmark ved den store parade på Christiansborg. Og i kommuner over hele landet bliver veteraner og deres familier anerkendt ved lokale arrangementer.

 

Men veteranerne fra Danmarks internationale indsats fortjener at blive anerkendt for mere end det, de har gjort under deres udsendelser. De fortjener også anerkendelse for, hvad de er, hvad de kan, og hvad de bidrager til samfundet med.

 

”Veteraner har løst opgaver under vilkår, der er svære at forstå for de fleste. Og de har gjort det med en kvalitet, der kendetegner de allerbedste,” siger chefen for Veterancentret, oberst Kim Simonsen.

 

Obersten og andre ansatte i Veterancentret bruger en god del af deres tid på at gøre kommuner og erhvervslivet opmærksomme på, hvad tidligere udsendte kan bidrage med. Det gælder de sårede veteraner, som Veterancentret har et særlig ansvar for at hjælpe. Men det gælder også alle de veteraner, som Forsvaret har haft til låns i en kortere eller længere periode, som nu er i gang med at uddanne sig eller sidder i en stilling i en anden del af det offentlige eller i det private.

 

”Veteranerne byder ind med præcis det, alle arbejdsgivere efterspørger. De tager ansvar, er løsningsorienterede, sætter opgaven i centrum og de kan få et team til at fungere. Også mange af de veteraner, der har fysiske eller psykiske skader efter deres udsendelse, finder tid og overskud til at hjælpe andre med den viden og de erfaringer, de har. Det er hele vores samfund – både forsvaret, erhvervslivet, idrætslivet og fritidslivet, der får gavn af de tilegnede erfaringer og kompetencer, når de danske veteraner vender hjem fra deres udsendelse,”  fastslår Kim Simonsen.

 

Når Veterancentret taler om veteraners personlige og faglige kompetencer og om veteraner som en ressource, der fortjener anerkendelse, møder Kim Simonsen og hans kollegaer ofte barrierer i form af uvidenhed. Men også for veteranerne selv kan det være svært at sætte ord på det, man kan byde ind med over for det øvrige samfund.

 

”Vi veteraner er ikke gode til selv at gøre opmærksomme på, hvad vi har bidraget med, eller hvad vores kompetencer er. Nogen synes ikke, at deres erfaringer og kompetencer er værd at fremhæve, fordi de ikke mener, at det er noget specielt. Men det er det. For veteraner har prøvet deres kompetencer af under de helt særlige vilkår, som kendetegner Forsvarets indsatser”, fastslår Kim Simonsen.

 

Op til flagdagen har Kim Simonsen derfor en opfordring til danskerne om at spørge nysgerrigt ind til veteranernes historier og oplevelser for at blive klogere på, hvad veteranerne er gjort af og har oplevet. Og en opfordring til veteranerne om, at åbne op og fortælle om deres indsats. For først når man forstår, hvilken særlige opgaver danske veteraner løser ude i verden, kan man give den anerkendelse, der kan mærkes og som virkelig betyder noget.