H.M. Kongen vises rund af Eric Bourgois

Lederen af den Historiske Samling, Eric Lerdrup Bourgois, viser udstillingen frem for H.M. Kongen. I baggrunden ses chefen for den Kongelige Livgarde Mads Rahbek og Ann-Christina Salquist fra Forsvarshistorien.dk, der har medvirket til udstillingen. 

Af Anders V. Fridberg / Forsvarskommandoen

 

Livgardens Historiske Samling inviterer fra lørdag den 29. juni alle interesserede indenfor til en ny udstilling om H.M. Kongens tilknytning til Forsvaret. I dag blev udstillingen, Frederik 10. og Forsvaret, indviet af hovedpersonen selv.

 

Udstillingen i museet i Gothersgade rummer billeder, malerier, uniformer og genstande fra Kongens tid i Forsvaret. Der er fotografier helt tilbage fra oktober 1986, hvor den daværende Kronprins mødte på Garderkasernen i Høvelte for at aftjene sin værnepligt og frem til marts 2024, hvor Kongen for første gang overrakte Kongens ur til en særlig god garder ved en parade på Garderkasernen.

 

Ideen til udstillingen opstod hos lederen af den historiske samling, Eric Lerdrup Bourgois, da han på den sidste dag i 2023 erfarede, at H.M. Dronning ville abdicere, og at den daværende Kronprins dermed snart ville blive konge. Det var en anledning til at markere, at Kongen har en helt særlig tilknytning til Forsvaret. Strakt efter nytår kontaktede Eric Lerdrup Bourgois derfor både Kongehuset og de mange enheder i Forsvaret, hvor Kongen har taget uddannelse eller gjort tjeneste, for at bede om lov til at låne genstande, der kan belyse Kongens tilknytning til Forsvaret.

 

”Ideen med udstillingen er at vise Kongens brede uddannelsesmæssige baggrund i Forsvaret, hans omfattende tjeneste og hans stærke relation til Forsvaret i det hele taget. Men også igennem Kongens tilknytning til Forsvaret at vise noget om, hvad Forsvaret er for en virksomhed,” forklarer lederen af den historiske samling.

 

H.M. Kongen vises rund af Eric Bourgois

Forsvarets ceremonielle tjeneste for Kongehuset er et af udstillingens temaer.  Som officer i Gardehusarregimentet har Kongen selv redet eskorte for den daværende Dronning. Foto: Funder / Den Kongelige Livgarde

Udstillingen er bygget op om tre temaer; Kongens uddannelse og tjeneste, den ceremonielle tjeneste og den kongelige interesse for og deltagelse i Forsvarets internationale operationer. Til alle dele af udstillingen har Eric Lerdrup Bourgois fået lov at låne genstande fra både mange andre enheder i Forsvaret og fra Kongen selv, der blandt andet har udlånt flere af sine uniformer og flere private billeder fra sin tjeneste.

 

”Billederne fra blandt andet rekruttiden understreger, at Kronprinsen gennemførte sin uddannelse på helt lige fod med sine soldaterkammerater,” forklarer Eric Lerdrup Bourgois.

 

Blandt perlerne i udstillingen fremhæver Eric Lerdrup Bourgois et personligt brev fra den daværende Kronprins til den daværende chef for Den Kongelige Livgarde. Her orienterer kronprinsen om, at han vælger at fortsætte sin tjeneste som løjtnant ved Gardehusarregimentet i stedet for at vende tilbage til Livgarden.

 

 

”Det er jo privat korrespondance, så vi er glade for at Kongen har indvilliget i, at vi må vise det. Det er en ikonisk gentand, også set i forhold til relationen mellem Livgarden og Gardehusarregimentet,” siger Eric Lerdrup Bourgois, der har mødt stor opbakning fra alle sider i forbindelse med udstillingens tilblivelse.

 

Andre perler i udstillingen er den hjelm Kongen brugte, da han tog sin faldskærmsuddannelser ved Jægerkorpset og flere af hans uniformer fra pilotuddannelsen og besøg i Afghanistan og Letland. Udstillingen rummer også det eksemplar af Kongens ur, som Kongen skal overrække til en garder i marts 2025. Og i en helt anden boldgade; et girokort, der dokumenterer at Kongens i en fjern fortid meldte sig ind i sergentmessen i Høvelte for den nette sum af 50 kr.  

 

Livgardens Historie samling har åbent for publikum lørdage og søndage fra kl. 11.30 – 15.00. Interesserede skal henvende sig i vagten på Gothersgade nr. 100. Der er er gratis adgang til den historiske samling, der ud over den kongelige udstilling også rummer en fast samling om Den Kongelige Livgardens lange historie. Udstillingen om Frederik X og Forsvaret kan opleves frem til den 29. december 2024.

Kong Frederik 10. militære karriere

Kongen er uddannet inden for Forsvaret, hvor Kongen har fuldført flere grundlæggende og aktive uddannelser.

  • 1986: Den militære uddannelse begyndte ved Den Kongelige Livgarde.
  • 1988: Kongen blev udnævnt som løjtnant af reserven. Efter udnævnelsen til løjtnant blev Kongen delingsfører ved Gardehusarregimentet i 1988.
  • 1989: Udnævnt til premierløjtnant af reserven.
  • 1995: Kongen fuldførte frømandsuddannelsen ved Søværnets frømandskorps i 1995. Samme år blev Kongen også udnævnt til premierløjtnant af reserven i Søværnet og i 1997 udnævnt til kaptajnløjtnant af reserven i Søværnet samt kaptajn af reserven i Hæren.
  • 2000: Efter uddannelse på Flyveskolen blev Kongen kaptajn af reserven i Flyvevåbnet.
  • 2001 – 2002: Kongen gennemgik videreuddannelsestrin II for ledere ved Forsvarsakademiet og blev i 2002 major i Hæren og Flyvevåbnet samt orlogskaptajn i Søværnet.
  • 2002 – 2003: Kongen var sagsbehandler ved Forsvarskommandoen og fra 2003 lærer ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.
  • 2004: Udnævnt til kommandørkaptajn i Søværnet, oberstløjtnant i Hæren og oberstløjtnant i Flyvevåbnet
  • 2010: Kongen blev udnævnt til kommandør i Søværnet samt oberst i Hæren og Flyvevåbnet.
  • 2015: blev Kongen udnævnt til kontreadmiral i Søværnet og generalmajor i Hæren og Flyvevåbnet.
  • 2024: Ved tronskiftet blev Kongen general i Hæren og Flyvevåbnet og admiral i Søværnet.