Klargøring til flyvning

Norsk mandskab klargører et Orien P-3C-fly til mission. Torbjørn Kjosvold / Forsvaret.no

Af Forsvarskommandoen

 

Danmark og Norge har indgået et samarbejde inden for deres luftvåben, som giver danske deltagere adgang til et kursus i Mission Support af fem ugers varighed. Tidligere har erfaringsdeling om Mission Support i det danske Flyvevåben primært fundet sted gennem overdragelse af arbejdsopgaver. Nu får danske soldater mulighed for at deltage i det første Mission Support Grundkursus i Norge fra januar 2024.

 

”Initiativet markerer et vigtigt skridt imod et stærkere nordisk samarbejde. Et samarbejde til gavn for såvel Danmark som de resterende nordiske lande, hvor en fælles indsats og et fælles mål gør en forskel. Initiativet vidner ligeledes om en vilje og evne til et historisk samarbejde i norden som ikke er set på tilsvarende niveau i nyere tid,” fortæller MAS, major og chef for Helikoptersektionen

 

Dette samarbejde repræsenterer det mest omfattende partnerskab mellem Danmark og Norge siden aftalen om, at nordmændene kunne deltage i flyvetimer i danske Seahawk-helikoptere.

 

Det norske luftforsvar har i flere år afholdt kurset som en del af officersuddannelsen på Luftkrigsskolen og fokuserer på støtte til missioner, kendt som Mission Support.

 

Danskerne prioriterede deltagere

Det første kursus med dansk deltagelse startede i begyndelsen af januar. Grundkurset henvender sig til alle flytyper, og i første omgang deltager fem soldater fra Helicopter Wing. Der er specielt tilføjet fem pladser til kurset, reserveret til danske soldater, og udgifterne ud over kost og logi dækkes af det norske luftvåben.

 

Kurset omfatter emner som flyveteori, meteorologi og operationelt arbejde i et kontrolrum. Efter kursets afslutning skal soldaterne bestå en endelig eksamen i Mission Support, hvorefter de kan vende tilbage til deres arbejdspladser i Danmark med ny viden.

 

Soldater kigger på kort

Norsk mission support bidrager til planlægning af en mission på Idland. Foto Andreas Vekve / Forsvaret.no

Stadigt stærkere nordisk samarbejde

Dette initiativ illustrerer en stigende vilje til et tættere nordisk samarbejde. Ud over Mission Support grundkurset og flyvetimer i danske Sea Hawk-helikoptere har Danmark og Norge også etableret partnerskaber vedrørende træning af ukrainere i norske F-16 samt på tværs af forsvarsgrene i NORDEFCO-samarbejdet. Det markerer et vigtigt skridt mod en stærkere og mere sammenhængende nordisk forsvarsalliance.

 

”Samarbeid mellom Danmark og Norge innen Mission Support er en av flere muligheter for å knytte sammen de nordiske forsvar. Kurset, med elever fra begge nasjoner, styrker begge Luftforsvar, samtidig som kurset blir bedre med flere erfaringer og perspektiv. Vi gleder oss til å gjennomføre både flere og tettere samarbeid med Danmark i tiden som kommer, ” siger Ronny Knudsen, der er chef Luftforsvarets Flyoperative Treningssenter i det norske forsvar.