Flere myndigheder - blandt andet Politiet og Søværnet - samarbejder i havmiljøøvelsen.

Flere myndigheder - blandt andet Politiet og Søværnet - samarbejder i havmiljøøvelsen. Foto: Sofie Wegger Jespersen / Forsvaret

Af Sofie Wegger Jespersen / Forsvarskommandoen

 

Der kan høres sirener i Holbæk og Odsherred i disse dage, når Forsvaret, Politiet, Beredskabsstyrelsen og det civile beredskab er samlet for at gennemføre en stor havmiljøøvelse.

 

Isefjorden og Holbæk Fjord er scene for øvelsen, hvor flere af Søværnets skibe deltager - heriblandt miljøskibet Gunnar Thorson, der er i stand til både at inddæmme og opsamle olieforurening på havet. Derudover deltager patruljefartøjet Najaden og transportfartøjet Sleipner, som spiller rollen som et kollideret skib.

 

"Store øvelser som denne her er enormt vigtige at afholde. Det er vigtigt og særdeles lærerigt at holde de her øvelser, så vi får trænet på tværs af sektorer og får afprøvet nye metoder og udstyr sammen med vores kollegaer fra blandt andet politiet og beredskabsstyrelsen," siger kaptajnløjtnant Nanna fra Søværnskommandoens afdeling for øvelser og beredskab. 

 

Scenariet i øvelsen er, at Sleipner er kollideret med Orøfærgen. Flere personer er faldet overbord, og Sleipners skrog er beskadiget. Fra skroget er der strømmet en større mængde olie ud i havet.

 

Popcorn ligger på havet under øvelse

Under øvelsen bruger man popcorn i stedet for olie, fordi opfører sig nogenlunde som olie, når det ligger på havet. Foto: Sofie Wegger Jespersen / Forsvaret

Mens eftersøgnings- og redningsaktioner sættes i gang for at redde dem, der er faldet overbord, mobiliseres ressourcerne til at bekæmpe forureningen. Miljøskibet Gunnar Thorson, Politiet, det lokale beredskab og Beredskabsstyrelsen lægger en plan for, hvordan man bedst muligt inddæmmer olien og samler den op. Dette foregår i en samlet indsats, der omfatter sporing og rapportering om oliens bevægelse, planlægning for hvis olien rammer land, samt opsamling af olien til søs.

 

Alt dette har til formål at træne evnen til at arbejde på tværs af myndighederne, hvis en større skibskatastrofe finder sted i virkeligheden.