Soldater fra XIII bataljon på øvelse i Grønland

Danske soldater i det udfordrende grønlandske terræn. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

De danske soldater fra Slesvigske Fodregiment er vant til at bevæge sig til fods med fuld udrustning og oppakning i det danske terræn. Men den grønlandske natur var markant anderledes og udfordrende, da infanteristerne blandt andet skulle træne bevogtning af kritisk infrastruktur og patruljere på fjeldet.

 

Bevogtning og patruljering i nye rammer

Udover at stille store krav til den enkelte soldats fysiske evner, var der desuden militærtaktiske erfaringer at tage med fra Grønland. På trods af udfordringerne gav øvelsen et stort udbytte til de danske soldater, der gjorde brug af kompetencer og tidligere erfaringer til at bevogte og patruljere.

 

”En af de vigtigste ting, vi skal kunne som militær enhed, er at blive indsat uden indgående kendskab til de forestående forhold og alligevel løse opgaven. Denne øvelse har vist os, at vores soldater med de militære kompetencer, som de har fået gennem uddannelsen, formår lige netop det”, siger Claus, der er stabschef ved Slesvigske Fodregiment.

 

Soldaterne bevogtede både ved Polar Oil og Buksefjordsværket, som er en del af den grønlandske kritiske infrastruktur.

 

Soldater fra XIII bataljon på øvelse i Grønland

Soldaterne fra XIII Lette Infanteribataljon har været indsat med støtte fra både Søværnet og Flyvevåbnet. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Hårde kommunikations-kår

Når grupperne er spredt ud på fjeldet, uanset om det er til patruljering, bevogtning eller kampeksercits, kan afstandene være så store eller radiosignalet så dårligt, at man ikke kan modtage løbende instrukser. Det stiller krav til soldaterne.

 

”I det grønlandske terræn har vi ikke haft de samme kommunikationsmuligheder, som vi har i Danmark. Det er tydeligt at se, hvorfor vores soldater skal have stor militærtaktisk forståelse og en stor grad af selvstændighed, når vi bliver indsat på denne måde”, siger kaptajn Youkhanis, som er chef for 1. Kompagni. 

 

Når grupperne bevæger sig rundt, og den første plan ikke kan gennemføres, er det op til soldaterne at tage de rigtige beslutninger undervejs.

 

Det videre arbejde

Øvelsen Northern Light blev afviklet som en del af den styrkede tilstedeværelse i Grønland, og viste XIII Lette Infanteribataljonens evne til at blive indsat, aflæse terrænet og bruge det i løsningen af opgaven. Som afslutning på øvelsen talte kompagnichef Youkhanis til 1. kompagni:

 

”Vi kan godt være stolte. Men vi skal arbejde videre. Nu har vi virkelig mærket, hvordan terrænet definerer de omstændigheder, vi arbejder under. Det er vigtigt, at vi tager de erfaringer med videre, så vi fortsat som bataljon kan udvikle os og vokse med den rolle, vi har i forsvaret af hele Kongeriget”.

 

Soldater fra XIII bataljon på øvelse i Grønland

Soldaterne fra XIII Lette Infanteribataljon har været indsat med støtte fra både Søværnet og Flyvevåbnet. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Under øvelsen har kompagniet fra Slesvigske Fodregiment været underlagt Arktisk Kommando, der har ansvaret for alle Forsvarets opgaver i og omkring Grønland. Soldaterne fra XIII Lette Infanteribataljon har været indsat med støtte fra både Søværnet og Flyvevåbnet.