De fire nordiske flyvevåbenschefer samlet på Bornholm.

De fire nordiske flyvevåbenschefer samlet på Bornholm. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Af Forsvaret

 

Der blev trykket hænder og takket for gode samtaler, da cheferne for de fire nordiske flyvevåben tog afsked med hinanden i Rønne lufthavn tidligere i dag. Bornholm har i denne uge dannet ramme om mødet mellem den finske, svenske, norske og danske flyvevåbenschef. Et møde, som understøtter det nordiske samarbejde og det fælles fokus på at styrke forsvaret af Norden.

 

”Mødet bidrager til at forstærke relationerne og samarbejdet på tværs af de nordiske lande,” siger generalmajor Jan Dam, der er chef for Flyvevåbnet. ”Vi får mulighed for at drøfte, hvordan vi fortsat kan løse den fælles opgave med at holde det nordiske luftrum sikkert. Derudover har vi haft mulighed for at besøge og se de danske militære installationer på Bornholm.”

 

Inden selve mødet blev afholdt var de fire chefer forbi afvisningsberedskabet og radarstationen på Bornholm. Den fælles opgaveløsning for de nordiske Flyvevåben handler blandt andet om at øge samarbejdet omkring afvisning af russiske fly i Østersøen, deling af radarbilleder, anvendelse af flyvestationer samt fælles træning og uddannelse.

 

De fire nordiske flyvevåbenschefer samlet foran dansk Challenger fly

De fire chefer er: Norge - generalmajor Øivind Gunnerud. Sverige - generalmajor Jonas Wikman. Danmark - generalmajor Jan Dam. Finland - generalmajor Timo Herranen. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Bygger på tidligere underskrevet erklæring

Samarbejdet på tværs af de nordiske lande er ikke nyt. I marts 2023 underskrev de nordiske air chiefs den første Nordic Air Commanders’ Intent, som er fundamentet for et integreret og samlet nordisk luftforsvar i rammen af NATO. Siden da er blandt andet øvelserne Nordic Response og Arctic Challenge Exercise blevet afholdt, som gav landene mulighed for at styrke samarbejdet i praksis.

 

”Meningen med hensigtserklæringen er at sikre, at de nordiske flyvevåben kan operere systematisk og problemfrit sammen. Med mødet her understøtter vi det samarbejde,” siger generalmajor Jan Dam.

 

Fakta:

Hensigtserklæringen indeholder blandt andet fire konkrete indsatsområder:

  1. Integreret kommando- og kontrol, operationsplanlægning og –udførelse
  2. Fleksibel og modstandsdygtig placering af vores luftstyrker
  3. Øget samarbejde omkring luftrumsovervågning
  4. Øget samarbejde omkring uddannelse, træning og øvelser.