fregatten Niels Juel sammen med den franske minerydder Croix du Sud.

Med Baltic Sentry har NATO øget overvågningen af kritisk infrastruktur i Østersøen. Herover ses fregatten Niels Juel sammen med den franske minerydder Croix du Sud. Billedet er taget i uge 5. Foto: Theis Nielsen / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

I forbindelse med NATO-aktiviteten Baltic Sentry har Forsvaret styrket kapaciteten til farvandsovervågning i både Kattegat og den vestlige del af Østersøen.

 

En af de kapaciteter, der har været indsat, er fregatten Niels Juel. Niels Juel patruljerede indtil sidste uge de indre danske farvande sammen Søværnets øvrige enheder og NATO-allierede styrker. Og ud over muligheden for at udføre fælles farvandsovervågning gav det også enhederne en unik mulighed for at øve blandt andet kommunikation, havariprocedurer og luftforsvar med hinanden.

 

”Den styrkede indsats både nationalt og sammen med vores allierede gør, at vi yderligere forbedrer vores muligheder for at identificere hændelser, der ligger uden for normalbilledet. Kort sagt; når vi arbejder tæt sammen med vores venner, står vi bedre over for både trusler og anden fjendtlig adfærd,” forklarer fungerende skibschef for Niels Juel, orlogskaptajn Tor Jalk Jensen.

 

Her ses patruljefartøjet Rota under en havariøvelse med fregatten Niels Juel

Gennem national opgaveløsning og træningsaktiviteter bidrager Danmark også indirekte til NATO-aktiviteten. Her ses patruljefartøjet Rota under en havariøvelse med fregatten Niels Juel. Foto: Theis Nielsen / Forsvaret

Trusselsbilledet

Da NATO i forrige uge aktiverede Baltic Sentry var det på baggrund af et forstærket fokus på hybride trusler mod allierede i Danmarks nærområde.

 

”Den konkrete tilstedeværelse af fremmede statsskibe og hændelserne mod kritisk undersøisk infrastruktur i Østersøen viser, at vores tilstedeværelse er nødvendig. Tilstedeværelsen er tilpasset truslen, og gør os i stand til at handle defensivt – men proaktivt – mod opståede trusler,” fortæller Tor Jalk Jensen.

 

Henover weekenden i sidste uge ankom det russiske forskningsskib Yantar til dansk område, og en af de mere konkrete opgaver, Niels Juel løste, var patruljering i området omkring fartøjet, en opgave den overtog fra et af de danske inspektionsfartøjer. Et af Søværnets patruljefartøjer var ligeledes involveret i patruljeringen omkring Yantar.

 

”Det forløb ganske udramatisk men vores tilstedeværelse sendte et klart signal om, at vi ved, at de russiske skibe er her, og at vi holder et vågent øje med, hvad de laver,” siger Tor Jalk Jensen.

 

Samlet set bidrager Søværnets øgede tilstedeværelse dermed til at deeskalere trusselsbilledet og afskrække aktører, der vil skade Danmark og dets allierede.

 

Fregatten Niels Juel er siden blevet trukket ud af farvandsovervågningen mens skib og besætning er en del af en større international flådeøvelse. Søværnets øvrige enheder bliver løbende indsat i Baltic Sentry i den tid aktiviteten kører – i øjeblikket er blandt andet inspektionsskibet Triton til rådighed for Baltic Sentry.  

 

Niels Juel lpatruljerede nord for Læsø, hvor det russiske skib Yantar befandt sig.

Niels Juel lå henover forrige weekend og patruljerede nord for Læsø, hvor det russiske skib Yantar befandt sig. Foto: Theis Nielsen / Forsvaret