Foto: Forsvaret

Under øvelsen har de danske krigsskibe og deres besætninger stiftet bekendtskab med lidt andre farvande end de indre danske farvande. Foto: Forsvaret.

Af Forsvarskommandoen

 

”Det giver altid noget at være på havet og ude i virkeligheden med mange allierede nationer sammen. Vi får god mulighed for at øve vores procedurer sammen med de allierede skibe, så det ikke kun er planer på et stykke papir. Vi lærer hinanden at kende NATO-landene imellem og danner et godt grundlag for fremtidig samarbejde.”

 

Sådan siger skibschefen på fregatten Absalon, kommandørkaptajn Frank Erland Jensen. Absalon var sammen med fregatten Iver Huitfeldt det danske bidrag i øvelsen ved navn Formidable Shield. Øvelsen har været i gang de seneste knap tre uger i farvandet ved Norges kyst og Hebriderne, og den blev ledet af U.S. Sixth Fleet og STRIKFORNATO.

 

Foruden de danske krigsskibe deltog også krigsskibe fra USA, Canada, Frankrig, Storbritannien, Norge, Belgien, Holland, Italien og Spanien. Dertil deltog en række land- og flystyrker.

 

Ud over de to fregatter var Danmark også repræsenteret i den stab, der kontrollerer og styrer gennemførelsen af øvelsen, og som har kommandoen over de deltagende skibe.

 

Givtig træning

Formålet med øvelsen var at øve og træne NATO-landenes missilforsvar på havet. Mere præcist havde øvelsen fokus på at træne skibenes evne til at reagere på alle slags trusler fra luften bl.a. sømålsmissiler og ballistiske missiler – både enkeltvis og i samarbejde krigsskibene imellem.

 

Hovedvægten var på interoperabilitet i et netværk, der forbinder NATO-enheder såvel på havet, som i luften og på land. En del af øvelsen var konceptet IAMD (Integrated Air and Missile Defence), der fokuserer på luftforsvaret henover grænserne mellem sø, luft og land i et netværk, der binder styrkerne sammen.

 

Foto: Forsvaret

"Det har været god træning for vores vagtchefer på broen at lave formationssejlads og samarbejde med så mange enheder på havet og i luften. Det kræver meget koordination og kommunikation. Når vi sejler tæt i formation, skal man altså holde tungen lige i munden. Vi har sjældent lejlighed til at sejle så mange enheder tæt sammen, som vi har på en øvelse som denne," lyder det fra skibschefen på fregatten Absalon, kommandørkaptajn Frank Erland Jensen. Foto: Forsvaret.

Øvelsen blev således anvendt af Danmark til at træne og opdatere nogle af de mange sømilitære discipliner, som en fregatbesætning skal besidde. Ved at træne sammen med de øvrige allierede NATO-lande sikrer man evnen til at agere og operere sammen, hvis der skulle opstå en eskaleret situation. Opgaven er både beskyttelse af de øvrige skibe og at sikre og beskytte områder i land via et luftforsvar, der ikke kun dækker skibene på havet.

 

”Det er altid nyttigt at være afsted på øvelse. Og når vi så har lejlighed til at deltage i de komplekse træningsscenarier, som øvelsen indeholdte, får vi trænet i et realistisk miljø og er med til at skabe nogle godt integrerede NATO-flådestyrker,” siger Frank Erland Jensen.

 

”Dertil skal man ikke underkende udbyttet af at være ude i andre farvande end de kendte danske farvande. Geografien og havet ser anderledes ud heroppe. Samtidig har det været god træning for vores vagtchefer på broen at lave formationssejlads og samarbejde med så mange enheder på havet og i luften. Det kræver meget koordination og kommunikation. Når vi sejler tæt i formation, skal man altså holde tungen lige i munden. Vi har sjældent lejlighed til at sejle så mange enheder tæt sammen, som vi har på en øvelse som denne. Det er god træning. Samtidig bliver vi mindet om, at vores træning hjemmefra virker – også i disse farvande. Når det blæser, rejser søen sig. Det gælder både ude og hjemme. Og så ved vi qua træningen, hvad vi skal gøre,” slutter Frank Erland Jensen.