Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Tekst: Benedict Kjærgaard
Fotos: Henning kristensen - Flyvevåbnets Fototjeneste
Flyvevåbnet har i en del år haft en air evakuerings enhed til transport af syge og sårede. Dette foregår oftest i samarbejde med vore allierede i de konflikter, vi hjælper til med at løse ude i verden. Den syge eller sårede kan således om nødvendigt blive transporteret hjem til Danmark under lægeledsagelse, ligesom civile kan blive det med forskellige sygeforsikringsordninger.
De senere år har forsvaret haft folk meget længere væk end tidligere og antallet er øget væsentligt, hvorfor air evakuerings ordningen efterhånden er blevet en meget væsentlig del af vore internationale missioner. Hvis en eller flere hårdt sårede skal transporteres hjem, vil vi ofte sende et Hercules fly med et helt intensiv modul indeni. Der kan patienten ligge på intensiv afdeling under transporten hjem. Dette fungerer rigtig godt.
Der er dog en patientkategori, hvor det er risikabelt at foretage overflytning med fly over lange afstande. Hvis der er en svær lungeskade, f.eks. som følge af en eksplosion eller på grund af infektion, kan iltoptagelsen til blodet være så nedsat, at selv respiratorbehandling knapt nok er tilstrækkelig. Måske kan lungeskaden bedres af sig selv efter et par uger, men perioden indtil dette måske sker, er kritisk. En sådan patient vil man nødigt have liggende langt fra civiliseret område på et felthospital, men hvis man flyver med ham, vil det faldende lufttryk og dermed faldende ilttryk i højden gøre situationen endnu værre. Selvom flyet har trykkabine, kan man ikke undgå faldende ilttryk og endnu dårligere iltoptagelse til kroppen.
Man har i mange år kendt til, at man i princippet kan supplere lungefunktionen ved at ilte blodet i en kunstig lunge (oxygenator), som er noget man bruger f.eks. i en hjerte lunge maskine, men det har hidtil været for kompliceret at rejse med. Ny teknik har nu gjort det muligt at gøre dette princip mobilt uden de pumper og andet udstyr, det ellers kræver at ilte blodet udenfor kroppen. Der anbringes en kanyle i en pulsåre i lysken, hvorefter blodet pulserende vil bløde ud i oxygenatoren og ledes tilbage til en anden kanyle anbragt i en vene. I oxygenatoren iltes blodet. Dette giver et kraftigt ilttilskud, hvis lungerne ikke virker ret godt.
Flyvevåbnet har sammen med Århus Universitet og Aalborg Sygehus testet dette princip i et dyreforsøg. For at efterligne en lungesyg blev 2 grise bedøvet meget dybt, så de ikke selv trak vejret. Vejrtrækningen blev overtaget af en respirator, men med vilje fik de meget mindre luft, end de havde brug for. Til gengæld fik de tilkoblet den kunstige lunge, mens blodprøver hele tiden kunne bevise, at de alligevel fik nok ilt. Dette blev nu afprøvet på en lang tur, som startede på Århus Universitet kl. 8 om morgenen og sluttede lidt over midnat på Grønland. Der blev både kørt i ambulance og fløjet i Hercules fly, hvor grisene var anbragt på samme måde som en patient i intensiv modulet. Begge grise havde det fuldstændig godt under hele turen. De sov dybt og fik hele tiden rigeligt med ilt. De blev til slut aflivet, som loven for dyreforsøg kræver det.
Afprøvningen var afslutningen på en forsøgsrække og medfører, at Flyvevåbnet nu kan planlægge at tage denne nye behandling op. Dette forventes også at kunne blive et tilbud til vore allierede, hvis de får brug for det.