[Oprindeligt publiceret af Forsvarskommandoen]

Som soldat udsendt på international mission er man langt væk fra sit sædvanlige sociale netværk i Danmark. Derfor kan mobning og konflikter ramme én ekstra hårdt, og føre til ensomhed og både fysisk og psykisk isolation.

Med henblik på at forebygge, at mobning slår rod i lejrene, lancerer Forsvarsakademiet til august en anti-mobningspakke, der vil blive uddelt til ledere og chefer på de internationale missioner. Lederne har et særligt ansvar for at konflikter bliver løst.

Men både den enkelte og kollegerne har også et ansvar.

- Mobning opstår på missionerne. Det er et presset miljø, der hurtigt kan danne grobund for mobning. Derfor er det vigtigt at gribe ind, hvis man ser det ske, siger Karen Blædel fra Forsvarets Personeltjeneste, som er med til at udarbejde anti-mobningspakken, og til dagligt arbejder med krænkende adfærd i Forsvaret.

Hun mener, at det er vigtigt, at der er åbenhed omkring konflikter:

- Undgå tabuisering. Bring det frem i lyset, tal det igennem, så det kan bruges konstruktivt og fremadrettet. Konflikter skal stoppes inden de bliver destruktive, siger Karen Blædel.

Anti-mobningspakken skal oplyse om, hvad konflikter og mobning er, og hvordan man tackler situationerne, når de opstår. Den vil også kunne downloades fra Forsvarets Personeltjenestes hjemmeside.

Læs hele historien hos Forsvarets Personeltjeneste

(Kilde: Forsvarets Personeltjeneste)