[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Der går en politimester rundt i Camp Bastion, og hans navn er Lasse Ikjær. Modsat den rare politimester Bastian fra ”Folk og røvere i Kardemomme by”, som blot undersøgte, om alle havde det godt, så er militærpolitiets opgaver i Afghanistan flere og noget mere varierede.

- Vores arbejde kommer lidt i bølger. Når der sker noget i lejren, har vi oftest flere folk indsat på samme tid, og siden vi ikke er så mange MP’ere (militærpolitifolk) hernede, så har alle nok at rive i. Vores politistation herinde i Camp Viking er altid åben, og vi er altid klar til at tage imod henvendelser fra de danske soldater.

- Vi støtter blandt andet de danske enheder ude på jorden, når de løser operative opgaver, hjælper det britiske militærpoliti med ransagninger af de lokalt ansatte arbejdere i Camp Bastion, sørger for beskyttelse af VIP’er på besøg hos de danske soldater, ligesom vi også går nogle patruljer inde i Camp Viking og Camp Midgaard og viser tilstedeværelse, siger Lasse Ikjær, major, og leder af militærpolitidetachementet på Hold 16.




Major Lasse Ikjær sammen med alle MP’erne på Hold 16. Dernæst, nederst fra højre, er det Morten, Johannes, Casper, Peter og stationsleder Sten. Bagerst er det Nicolai og Stephan. Fotos: N. Lundgard.


Vagthunde med gode kontaktfærdigheder
I straffesager er militærpolitiet Forsvarets Auditørkorps’ forlængede arm. Når der sker lovovertrædelser, uheld eller når en dansk soldat eksempelvis bliver såret ved skud under kamphandlinger, så skrider MP ind. Hele politiarbejdet, efterforskningsdelen, afhøringsdelen og efterfølgende udarbejdelse af rapport på baggrund af det, der er sket, er blot nogle af MP’ernes kernekompetencer. Alt dette foregår helt objektivt uden at tage stilling til eventuelle skyldsspørgsmål i tråd med MP’ernes motto – ”Sine Era et Studio”, uden had og forkærlighed.

På Hold 16 foregår langt de fleste opgaver siddende i køretøjer og kampvogne, og der er generelt mindre kontakt med lokalbefolkningen end tidligere, da infanterikompagniet også var udsendt og indsat i operationer. Kampvognene har været ude på overvågningsopgaver, hvor behovet for MP-arbejde har været marginalt eller nærmest ikke-eksisterende.




MP sergenterne Nicolai og Peter taler med de lokale i forbindelse med afspærringen af et sprængningsområde ude i ørkenen.


- Indtil nu har vi været med ude på to operative opgaver. Den ene var, hvor stabschefen skulle ind til handelsbyen Gereshk og overdrage dansk materiel til den afghanske politichef i distriktspolitihovedkvarteret. Her passede vi på stabschefen og var hans ”guardian angels”, og sørgede sammen med soldater fra polititræningsenheden for, at overdragelsen og samtalerne kunne forløbe stille og roligt.

- På den anden opgave kørte vi med ingeniører og sikrings- og eskorteenheder ud i ørkenen for at bortsprænge mange ton ammunition. Her var vi med til at sikre den ydre ring omkring sprængningsområdet og skulle sørge for, at de mange nysgerrige, lokale afghanere ikke kom for tæt på sprængningsområdet og dermed kom til skade. Uanset typen af opgave er vi altid klar til at iværksætte politiarbejdet ved pludseligt opstående hændelser, siger Lasse Ikjær.




MP sergenterne Peter og Johannes under transport i forbindelse med en VIP-opgave.


VIP-beskyttere
Ved missionen i Helmand er der næsten altid besøg udefra. Således hænder det, at både ministre, to-, tre- og fire-stjernede generaler samt repræsentanter fra kongehuset melder deres ankomst. Ved sådanne anledninger gennemfører MP planlægningen af besøget ned til mindste detalje. MP-soldaterne rekognoscerer de steder, hvor VIP-besøget skal hen – både i Camp Bastion og i Lashkar Gah, Kandahar og i Kabul, hvis besøget også skal derhen.

- Ved større besøg fra eksempelvis kongehuset eller regeringen samarbejder vi med Politiets Efterretningstjeneste (PET) og med MP-bataljonen hjemme i Aalborg, som kan sende forstærkningsbidrag ned til Afghanistan. Ved disse større besøg er det PET, der står for sikkerheden, og vi fylder så at sige op. Foreløbigt har vi kun haft én mindre personbeskyttelsesopgave på Hold 16, da generallæge og chef for Forsvarets Sundhedstjeneste, Erik Darre, var på besøg hernede. Det var en rigtig god mulighed for alle os til at få afprøvet vores VIP-procedurer, så vi er klar til andre eventuelt større besøg, som måtte komme hernede, siger Lasse Ikjær.




MP sergenten Stephan sørgede for sikkerheden, da generallæge Erik Darre var på besøg i Camp Bastion.


Læs også
En generallæge krydser sit spor