[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Den store plads i Camp Viking ligger øde hen. Her var der for få uger siden hektisk aktivitet af køretøjer og soldater fra ISAF 17’s kampbidrag, men nu står der kun nogle få containere, nogle flytbare betonvægge og en enkelt jordbunke tilbage.



Camp Viking set fra oven. De åbne arealer bliver større og større. (Foto: ISAF 17)


Længere nede på pladsen står nogle af de store værkstedstelte stadig. Da det danske bidrag bestod af mange enheder med mange køretøjer og meget materiel, var værkstedsområdet et sted, hvor soldater og mekanikere arbejdede døgnet rundt.

Nu er teltene næsten tomme. Den betonstøbte plads mellem dem er tømt for køretøjer og containere. Det får denne del af Camp Viking til at ligne en spøgelsesby.



Værkstedsteltene har stået tomme siden kampbidraget tog hjem. (Foto: ISAF17)


Et klart mål
Arbejdet frem mod den endelige lukning af den danske del af Camp Bastion er allerede godt i gang. Nogle af teltene er ved at blive taget ned af ingeniørsoldater. Soldaterne kommer dels fra Hold 17’s egen lejrgruppe, dels fra et særligt arbejdshold, der er rejst hertil fra Danmark. Arbejdsholdet skal støtte med nedtagningen af de store telte. Et projekt der kræver mange hænder og en del ekspertise.



Nedtagning af de store telte kræver tungt grej og ekspertise. (Foto ISAF17)


– Slutmålet er enkelt og klart. Vi skal aflevere området i præcis samme stand, som da vi i sin tid modtog det, forklarer Carsten, der er ISAF 17’s infrastrukturofficer og kaptajn ved Ingeniørregimentet i Skive.

Han var selv projektofficer under opbygningen af lejren tilbage i 2007, og han har på dette hold ansvaret for den omvendte proces.

Det er ikke små dimensioner, det drejer sig om. Udover at fjerne de mange Hesco-net fyldt med sand - cirka 500 kubikmeter i alt - skal soldaterne nedtage 25 af de mindre stabstelte af typen Telt 2000, der har nogenlunde det samme areal som en almindelig dagligstue. Derudover skal soldaterne nedtage ti store værksteds- og depottelte, der hver er på størrelse med en almindelig gymnastiksal.



Telt 2000 havde et stort islæt i Camp Viking og har lagt hus til mange forskellige enheder gennem tiden. (Foto: ISAF17)


Stort arbejde i flere faser

Forud for selve nedtagningen foregår der et stort stykke forberedende arbejde. Soldaterne skal tømme teltene for inventar, og de håndværksuddannede folk fra lejrgruppen skal afmontere armaturer, nedtage kabler og andre installationer.

Arbejdsholdet fra Ingeniørregimentet og ISAF 17’s egne ingeniørsoldater har arbejdet på nedtagningsprojektet i nogle få dage.

 – De er allerede foran i forhold til tidsplanen. De vil i løbet af den første uge nedtage både det store kampvognstelt og tre af de øvrige store arbejdstelte, fortæller Carsten og fortsætter:

 – Nedtagningen af kampvognsteltet er en særlig opgave, da der også står en stor portalkran, som soldaterne skal tage ned og pakke sammen. At vi er foran tidsplanen skyldes også, at vores egen lejrgruppe har gjort et rigtig godt stykke forarbejde, hvor de har fjernet en del inventar og installationer, pointerer Carsten.

Alt teltmateriel skal pakkes ned efter en biologisk nedvaskning. Materiellet bliver sendt hjem til Danmark, hvor de store teltduge vil blive vasket og gjort klar til brug under øvelser og i en eventuel kommende mission. Alt i alt en proces, der kræver timing og planlægning.

Når alle telte, containere, køretøjer og andet materiel er fjernet fra det, der engang var rammen om mange danske soldaters arbejde og indsats i det sydlige Afghanistan, kommer turen til selve jordstykket.



Om kort tid vil også denne del af Camp Viking ligge øde hen. (Foto: ISAF17)


– Da vi modtog området, var det byggemodnet ørkenland. Området var gravet af, jævnet ud, og der var strøet grus. Så det er den standard, vi skal levere tilbage til briterne, fortæller Carsten.
 
- Det gælder dog ikke de støbte betondæk, der har fungeret som vaskepladser og gulve i de store telte. De vil blive liggende, når vi afleverer. Desuden skal vi fjerne de rør og septiktanke der ligger i jorden, men det er et relativt lille stykke arbejde.

ISAF 17 forventer, at selve overdragelsen vil finde sted omkring august 2014.