Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
I den anledning udtaler chefen for uddannelsesafdelingen ved Søværnets Grundskole orlogskaptajn Bo Lund-Hansen.
"Den nye 4-måneders værnepligtsuddannelse blev af nogen opfattet som en dårligere uddannelse end den gamle 9-måneders værnepligt, men efter, at vi gennem de seneste tre måneder har samarbejdet med Søværnets Operative Kommando om opbygning og indhold ser det ud til, at vi har fået en bedre og mere spændende værnepligtsuddannelse end før. Efter en vellykket stabelafløbning i mandags ser vi nu frem til at gennemføre uddannelsen, hvorefter de værnepligtige enten kan fortsætte i søværnet på kontrakt eller stå til rådighed for totalforsvaret i en periode. Uddannelsen giver den værnepligtige nogle gode kompetencer, som forhåbentlig vil være til gavn for dem selv og samfundet".
De værnepligtige er indkaldt med henblik på gennemgang af søværnets nye basisuddannelse der har en varighed på 4 måneder. Søværnets Basisuddannelse består af tre moduler, grundmodulet, totalforsvarsmodulet og sejladsmodulet. Først gennemgås grundmodulet på 22 arbejdsdage, hvorefter de deles i to hold. Det ene hold fortsætter ca. 6 uger i Auderød med totalforsvarsmodulet for herefter at påbegynde ca. 6 ugers sejlads. Den anden halvdel starter med sejladsmodulet og afslutter uddannelsen med totalforsvarsmodulet.
Michell Nygard Graulund Jacobsen, værnepligtig menig 1402 udtaler:
"Jeg har meldt mig til søværnet for at prøve grænser af og opleve noget nyt. Jeg har hørt, at kammeratskabet skulle være godt, og at disciplinen skulle være til at leve med - derfor søværnet!
Jeg overvejer kraftigt at skrive kontrakt, men jeg vil basere min endelige beslutning på mine oplevelser i søværnet".
Søværnets nye værnepligtsuddannelse vil bibringe de værnepligtige den nødvendige viden og færdigheder, således de kan indgå i totalforsvarsopgaver indenfor bl.a. det maritime område. Foruden uddannelse i førstehjælp, oliebekæmpelse, skibsrøgdykker og er-hvervelse af speedbådsførercertifikat modtager de værnepligtige en grundlæggende maritim uddannelse.
Søværnet har frem til begyndelsen af juli forsat værnepligtige af den gamle ordning ombord i søværnets enheder, hvilket betyder, at sejladsmodulet for nye værnepligtige i 1. halvår af 2005 gennemføres ombord i miljøskibene GUNNAR SEIDENFADEN OG GUNNAR THORSON. Efterfølgende skal sejladsmodulet gennemføres ombord i inspektions-skibene.
Under sejladsmodulet skal de værnepligtige "gå på siden" af skibets faste besætning, for at opnå et bredt kendskab til livet ombord og til de mange muligheder der er for efterfølgende uddannelse og tjeneste i søværnet.
Kenneth Mollwitz, værnepligtig menig 1412 udtaler.
"Jeg trak egentligt frinummer, men meldte mig for at prøve at snuse lidt til arbejdet som kok på et af søværnets skibe. Jeg forventer at blive presset – fysisk, såvel som psykisk. Og jeg regner med nogle spændende arbejdsopgaver og en tid med godt venskab.
Jeg er temmelig positiv angående kontrakt. Jeg ser dog tiden an – lønnen skulle jo helst matche den i det civile".
På januarholdet indkaldes der i år og fremover et antal værnepligtige til 9 måneders tjeneste på kongeskibet DANNEBROG. De gennemgår samme grundmodul som værnepligtige til 4 måneders tjeneste. Efter grundmodulet gennemgår de - afhængig af tjenesteområde - op til 4 ugers specialuddannelse målrettet mod tjenesten på kongeskibet DANNEBROG. Efter afsluttet togt hjemsendes disse værnepligtige, og de er ikke forpligtigede til at stå til rådighed for Totalforsvaret.