Dansk FN-observatør på patrulje i en by i 1996, der tidligere var under regeringens kontrol, men er blevet overtaget af oprørsstyrker.

Dansk FN-observatør på patrulje i en by i 1996, der var indtaget af oprørsstyrker. Det lykkedes til sidst for FN-missionen at få de stridende parter på talefod og indgå en fredsaftale. Foto: Ib Nordentoft Andersen/Forsvaret.

FN-missionen United Nations Mission of Observers in Tajikistan (UNMOT) var en FN-observatørmission, som begyndte i 1994. UNMOTs formål var at overvåge en våbenhvileaftale mellem Tadsjikistans regering og deres modstandere fra United Tajik Opposition (UTO).

FN-observatørerne kom til at arbejde i et bjergrigt land med en besværlig infrastruktur og mange kriminelle bander. De havde en mistanke om, at konflikten mellem Tadsjikistans regering og UTO i virkeligheden var en strid om adgangen til at smugle opium fra nabolandet Afghanistan. Det lykkedes dog aldrig FN-observatørerne at finde beviser på, at denne påstand var sand.

FN-missionen oplevede en del chikane fra de forskellige oppositionsgrupper. Den 20. december 1996 blev den danske major Jens Alsing kidnappet af en ukendt oprørsgruppe sammen med 22 andre personer. De blev dog alle løsladt næste dag, efter at den Tadsjikiske regering natten igennem havde forhandlet med kidnapperne. Den mest alvorlige hændelse skete den 20. juli 1998, hvor et FN-køretøj blev overfaldet og to FN-observatører og to FN-ansatte myrdet. De usikre forhold i begyndelsen af missionen, hvor der blussede kampe op mellem regeringen og UTO, betød, at FN-observatørerne helt måtte afbryde deres arbejde og trække sig tilbage til hovedstaden Dusjanbe. I disse perioder var der ikke muligheder for at undersøge hændelser rundt omkring i landet. På trods af alle vanskelighederne lykkedes det dog at få arrangeret forhandlinger mellem regeringen og UTO, og i 1999 anerkendte regeringen oppositionens partier, og året efter kunne der afholdes valg, så UNMOT opfyldte sit mandat.

  • Områder

    Tadjikistan
  • Ramme

    FN
  • Tidsinterval

    1994 - 2000
  • Aktuel

    Nej

UNMOT

Antal udsendelser: 20*

 

* Dette tal tager ikke højde for, at nogle soldater kan have været af sted flere gange. Der er derfor tale om antallet af udsendelser, ikke udsendte.