Flyttegods

Militært ansatte, der flytter til Grønland uden partner, har ret til 12m³ flyttegods. Ansatte med partner og evt. børn har ret til 18m³ flyttegods.

 

Akademisk ansatte har ret til 2m³ flyttegods og hvis børn medfølger, har de ret til yderligere 0,5m³ pr. barn.

 

Flyttegodset er normalt tre-fire undervejs fra Danmark til Nuuk. For andre destinationer i Grønland er der andre leveringstider. Når det er ankommet i Nuuk, modtager man en opringning fra Blue Water, hvor man aftaler levering af flyttegodset i lejligheden.

 

Lejligheder

Arktisk Kommando råder over en række lejligheder fra 2-værelses lejligheder til 5-værelses lejligheder. Alle lejligheder er møbleret, og der er hårde hvidevarer inklusive vaskemaskine og tørretumbler. Der er strygejern, støvsuger og andre almindelige rengøringsremedier. I køkkenet finder du service og almindelige køkkenredskaber, men køkkenmaskiner og særlige køkkenredskaber bør du medbringe hjemmefra.

 

Børnepenge

Som bosiddende i Grønland modtager man ikke børne- og ungeydelse. Du vil derfor modtage et høringsbrev fra Udbetaling Danmark kort efter du har meldt flytning, hvor de konstaterer, at du ikke længere har ret til børne- og ungeydelse.

 

Grønlandsk kørekort

For at køre almindelig personbil i Grønland har du behov for et grønlandsk kørekort. Hvis du allerede har et dansk kørekort, skal du blot møde op på politistationen i Nuuk (P.H. Lundsteensvej 1). Her skal du udfylde en blanket, medbringe dit danske kørekort samt et pasfoto. Alt der skal til er 225 kr., og så har du et grønlandsk kørekort. Udgiften kan du få refunderet fra Forsvaret.

 

Grønlands Politi - kørekort

 

Skolesystemet:

Folkeskolen i Grønland går fra 1-10 klasse. Børnene starter i 1. klasse det år de fylder seks år.

 

For indskolingen vil børnene få fri mellem 11.20 og 13.30. Der er skole-fritidsordning (kaldet AKO) for børnene i 1-3. klasse i tidsrummet 07.00-17.00. Prisen er hustandsbestemt, men max prisen er 1.070 kr. om måneden (2024-niveau). Yderligere information om taksten kan findes her: www.sermersooq.gl/da/daginstitutionstakster/

 

Der er fire folkeskoler i Nuuk.

  • Atuarfik Inussuk,
  • Atuarfik Hans Lynge,
  • Kangillunnguit Atuarfik,
  • Nuussuup Atarfia.

 

Man skriver sit barn op til folkeskole på kommunekontoret i centrum af Nuuk. Derefter tildeles barnet plads på en folkeskole. De tager hensyn til placering af bopæl i tildeling af skole, dog skal man være opmærksom på, at der er et klasseloft på 26, hvilket betyder, at man kan opleve at ens barn tildeles plads på en skole længere væk fra ens bopæl.

 

Som alternativ til folkeskolen findes Nuuk Internationale Friskole (NIF) (nif.gl/dk). Hvis man ønsker at skrive sit barn op til NIF koster det 2.000,- i indskrivningsgebyr, og hvis barnet får en plads skal man betale et depositum på 10.000. Skolepengene beløber sig til 3000,- om måneden (2024 niveau). Undervisningssproget på NIF er dansk.

 

Daginstitutioner

Der findes både private- og kommunale daginstitutioner i Nuuk, og ligesom mange steder i Danmark, er der ventetid. Det kan derfor betale sig at være opsøgende og at gribe telefonen for at få en plads.

 

Kommunalt:

Via www.sullissivik.gl kan man søge om pladser, og det kan være en fordel at søge så mange steder som muligt, hvis man vil være sikker på at få en plads i nogenlunde tid.

 

Det kan anbefales at følge op med et opkald eller en mail for at sikre, at ansøgningen er gået korrekt igennem.

 

Så snart barnet et skrevet op, har barnet en plads på ventelisten. Jeres ansøgning bliver dog først aktiv, når I skifter adresse til Nuuk.

 

Det kan godt kræve en portion telefonopkald at være sikret plads til sine børn til tiden!

 

Privat:

Det koster penge at blive skrevet op til de private institutioner. Der er dog som oftest også forskel på det pædagogiske niveau, så det kan være en god idé at forsøge at sikre sig en plads.

 

Der findes:

Esther Børnehave

Mikisoq Børnehave/Vuggestue

Sulunnguit Børnehave 

 

Privat dagplejere – find facebookgruppen ”dagplejere i Nuuk”.

 

Fritidsaktiviteter

Der er mange muligheder for fritidsaktiviteter i Nuuk. Priserne er lavere end mange steder i Danmark, et halvårligt kontingent koster mellem 200 og 350 kr. I Nuuk er der desuden en rigtig god svømmehal, ligesom byen størrelsesmæssigt svarer til en mellemstor provinsby i Danmark med cafeer, restauranter og museum.

 

Sidst opdateret 8. januar, 2025 - Kl. 13.31