Air Control Wing

Terminal Maneuvring Area (TMA) radar. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste / Forsvaret.

Flyvevåbnet har et omfattende netværk af radarer, sensorer, avancerede teknologiske systemer og særligt uddannede medarbejdere til opgaven. Disse systemer spænder fra forskellige militære radarer til avancerede lufttrafikstyringssystemer, der gør, at al luftrumsaktivitet over Danmark og i de omkringliggende områder kan kontrolleres og monitoreres døgnet rundt.

 

Air Control Wing
Overvågningen og suverænitetshåndhævelse af det danske luftrum udføres af Air Control Wing (ACW), der med sine radarer og sensorer producerer det luftbillede, der bruges til at identificere og overvåge al flyaktivitet i Danmark. Denne komplekse og konstante opgave sker i tæt samarbejde med NATO og andre allierede landes militære overvågningsenheder, samt nationale og internationale luftfartsmyndigheder.  

 

Med langtrækkende radarer, som er placeret i Nordjylland, på Sjælland, i Sønderjylland og på Bornholm, leverer Air Control Wing den data, der bruges til at skabe et konstant luftbillede af det danske luftrum. Overvågningen sker fra Air Control Wings døgnbemandede kontrolcentral.

 

Kontrol med luftrummet
En vigtig del af luftrumsovervågningen er evnen til at identificere og reagere på potentielle trusler eller afvigelser fra normal flyaktivitet. Dette indebærer hurtig identifikation af ukendte fly, mistænkelig opførsel eller andre uregelmæssigheder, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

 

Air Control Wing er første led til at opdage og reagere på flyvende enheder, som kommer tæt på dansk luftrum og eller på anden vis opfører sig mistænksomt, og som derfor kræver aktivering af afvisningsberedskabet, der kan reagere hurtigt og effektivt og om nødvendigt iværksætte passende foranstaltninger til at håndtere dem.

 

Flyvevåbnet leverer også luftrumsovervågning og -kontrol til operationer i relation til Hæren og Søværnet. Når de to værn er indsat i fx f.eks. Baltikum, eller har sejlende enheder i Østersøen, sørger Air Control Wing for, at der er kontrol med luftrummet, herunder kontinuerlig luftrumsovervågning samt koordination og kontrol med fly, helikoptere, droner m.v.

 

Internationalt samarbejde
Danmarks engagement i internationalt samarbejde, især inden for rammerne af NATO og EU, spiller en vigtig rolle i at sikre en effektiv luftrumsovervågning. Gennem fælles operationer, informationsdeling og teknologisk samarbejde styrkes det danske luftrum og bidrager til sikkerheden i hele regionen. Samtidig har Danmark, herunder også Air Control Wing, et effektivt og godt samarbejde med de øvrige nordiske lande vedrørende overvågning og kontrol med luften.

Sidst opdateret 4. juli, 2024 - Kl. 09.59