[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Bulder og brag i Slagelse


Antvorskov kaserne i Slagelse blev i går indvaderet af soldater, presse, publikum og VIP'er, da 1. Sjællandske Brigade gennemførte SIKU 2004, en demonstration af Hærens materiel, enheder og taktiske fremgangsmåder.

Ansigtsudtrykkende sagde meget på tilskuerområdet Korsbjerg ved Antvorskov kaserne i går. Her var repræsentanter fra forsvarets top, soldater, presse og andre inviterede samlet for at følge årets SIKU demonstration, en del af forsvarschefens sikkerhedspolitiske kursus.

Det helt store show rullede frem for øjene af os, og det var meget tydeligt, at de civile var mest imponeret. Specielt børnene lod sig rive med, og selv om det hele næsten varede to timer, var det ikke noget problem for dem at stå op og følge hele showet.

Men alle aldersgrupper var repræsenteret blandt publikum, og alle så vældig tilfredse ud.

Det var dog også nærmest umuligt ikke at blive revet med, når man hørte 'den vidunderlige brummende lyd fra en Leopard kampvogn', som en oberstløjtnant beskrev det i højtalerne.

Kampvognen var med som en del af demonstrationen af Hærens materiel, og det er altså et syn for sig, når de store køretøjer grådigt gnaver sig frem i terrænnet, mens jord står ud til alle sider, og det der før var en almindelig mark, nu er pløjet fuldstændig op.

Herefter var det tid til egentlig krig........eller i hvert fald en forestilling stablet på benene til lejligheden.

Helikoptere og en F-16 jager drønede larmende hen over himlen, mens brag fra artilleri og skud fra maskingeværer satte sarte ører på en vis prøve.

Efter krigen blev området ryddet for køretøjer, og sidste demonstration kunne begynde.

Denne gang var Riot Control på plakaten, og på ingen tid var pladsen pludselig fyldt med råbende mænd, der langt fra var tilfredse med tilværelsen.

Scenariet var et sted på Balkan, og øvelsen gik ud på at vise, hvordan en del af en fredsstøttende operation fungerer i virkeligheden.

De oprørte unge mænd kastede med sten og råbte skældsord, men de danske soldater fik hurtigt optøjerne under kontrol.

Efter selve demonstrationen var der mulighed for at se nærmere på materiellet. Det benyttede mange sig af, og soldaterne fortalte velvilligt om deres arbejde.

En dag, hvor vejret for en gangs skyld var med publikum, og chefen for Forsvarsstaben, viceadmiral Tim Sloth Jørgensen kunne se tilbage på en god dag.
- Jeg synes, det er imponerende, det show vi ser i dag. Og jeg håber virkelig, folk får en fornemmelse af, hvor vigtig koordination er i hele billedet både ved demonstrationen og ude, når det virkelig gælder.


Til top