[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

30 er faldet fra og har forladt Antvorskov Kaserne, men indtil videre tegner Hærens Basisuddannelse på fire måneder til en stor succes


Af Michael Borg Rasmussen, Sjællandske Medier.


SLAGELSE: Det er kun en generation siden, at min far som ung mand måtte rive 18 måneder ud af kalenderen for at aftjene sin værnepligt ved Farum Kaserne. Han blev ordonnans, og skulle som sådan, køre land og rige tyndt på sin dertil udleverede motorcykel med sidevogn i al slags vejr. Kort sagt den slags oplevelser, man kan få sig en sund latter over tyve år efter og i øvrigt kede sin umulius af en søn med den dag i dag.

Går man ham imidlertid lidt på klingen, så ville han på trods af sine oplevelser i Forsvaret nok helst have været foruden, for det var hårdt og 18 måneder var lang tid. Han havde jo ikke selv valgt, men havde derimod pligt til at værne om fædrelandet ligesom hans far og hans far før ham.

I dag blæser der nye vinde henover landet forsvar. Det nye og brede forsvarsforlig, som blev indgået den 10. juni 2004, vurderes af mange, som det hidtil mest ambitiøse og radikale aftale på forsvarsområdet.
Konkret betyder det blandt andet, at de værnepligtige kun skal aftjene fire måneders værnepligt mod tidligere otte til 12 måneder. Hærens Basisuddannelse (HBU), som værnepligten nu bliver kaldt, bliver samtidig mere målrettet i forhold til de opgaver som danske Jenser skal løse - typisk i udlandet.

30 faldt fra
På Antvorskov Kaserne i Slagelse begyndte det første hold på HBU den 1. februar 2005. 580 værnepligtige heraf 21 piger skal tilbringe fire måneder på kasernen.

Her, ligegodt halvvejs, tegner den nye ordning til en succes. Fire piger har forladt uddannelsen og 26 drenge eller knægte, som chef for uddannelsen oberst løjtnant Allan Ahlgren ynder at sige:
- Dette er jo også helt nyt for os, men vi har kalkuleret med et frafald på cirka 20 procent, så vi ligger lunt i svinget med kun 30 frafaldne ud af 580, siger oberst løjtnant Allan Ahlgren og fortsætter.
- De unge mennesker er jo meget forskellige i dag: nogle kan løbe solen sort, mens andre slet ikke er vant til at røre sig. Bare det, at vi her har nogle regler, kan være en stort omvæltning for nogle. Men generelt må jeg sige, at vi er meget imponerede over hvor dygtige og motiverede vores værnepligtige er, siger han.

Motivationen kan hænge sammen det faktum, at 80 procent af de værnepligtige er frivillige.

Kvinderne, der er ansat under værnepligtslignende forhold, kan tilmed gå fra dag til dag, hvis de skulle ønske det. Men den største forskel på i dag og tidligere tiders værnepligt er nok, at Forsvaret på mange områder ligner det omgivende samfund, herunder især det private erhvervsliv og opererer med nøgleord som: åbenhed, frivillighed, teamwork m.m.
- Det er lidt ligesom en virksomhed med prøvetid, eneste forskel er jo, at vi ikke har nogle ansættelsessamtaler, smiler oberst løjtnanten.