[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

USB-nøgler......gode råd og tips

Af KN P. Krüger, Hærens Officersskole

Når man, som jeg, har kontor mellem de to EDB-lokaler, dukker der ofte elever og kadetter op med et lettere grådkvalt udtryk i ansigtet og medbringende en USB- key (eller -nøgle, -disk, -pen, MP3-afspiller etc., kært barn har mange navne…) i ’udu’.
Som regel er der nogle filer, der er forsvundet eller bare, at disken ikke kan læses. Det er der ofte en række forklaringer på, og i det efterfølgende vil jeg forsøge at redegøre for de mest almindelige faldgruber i håndteringen af USB- nøgler.

En USB-nøgle er ikke.
En USB-nøgle er at betragte som en diskette og ikke som en ekstern harddisk. Ideen er selvfølgelig meget god, at man kan have sine dokumenter på USB-disken og så arbejde direkte på dette drev. Det er bare sjældent en god ide alligevel, for kommer der en mindre strømafbrydelse under læsning/skrivning på nøglen (og det kan jo f.eks. ske ved at man kommer til at skubbe til den under bordet) risikerer man at disken i værste fald ’dør’, i bedste fald kun giver fejl på den igangværende fil.

Det bedste man kan gøre for sin egen mentale sikkerhed (og for sine filers integritet) er således at kopiere den eller de filer man arbejder med ind på ’Skrivebordet’ – arbejde med den/dem der og så kopiere tilbage når man er færdig. (En god sideeffekt er så, at når man kopierer ned på USB- nøglen ved afslutningen af ens session ved computeren, er sandsynligheden for at man husker at tage den med efterfølgende, jo væsentligt forøget!)

Når man arbejder.
Når man arbejder direkte på en USB- nøgle vil de forskellige programmer gemme temporære fi ler på nøglen – derfor er det vigtigt at sikre sig at der ikke skrives til eller fra disken før man hiver den ud af stikket.

Det gør man ved:

• enten at højreklikke på det lille ikon i systembakken (det område i
   Proces- eller Start-linien, der er længst til højre), hvor der står:
   ”Sikker fjernelse af hardware” og så vælge fjern hardware (teksten
   kan variere efter styresystem (Windows 2000 eller Windows XP) og
   sprog). Man får nu en dialogboks op hvori man skal lukke for sin
   USB- nøgle – først når maskinen skriver at det nu er sikkert at fjerne
   hardwaren, kan man hive den ud.

• eller venstreklikke på det samme ikon og klikke på ’Fjern
   hardwaren…’ og så vente på at den skriver, at man kan fjerne
   hardwaren (dette er jo nok den foretrukne metode). I princippet
   skulle dette ikke være nødvendigt i Windows XP, men hvis man vil
   være sikker på, at ens data og USB-nøgle overlever længst muligt,
   er det – også her – en god ide.

Går det galt.
Går den galt alligevel er man selvfølgelig altid velkommen til at kigge forbi undertegnedes kontor eller IT- SEK, så skal vi nok hjælpe.
Men, sidder man nu derhjemme med en USB-nøgle, der driller, kan man prøve at hente programmet ”PC- inspector File recovery” på adressen: www.pcinspector.de – programmet er gratis at prøve og ret nemt at installere. Der kan vælges dansk til bruger-grænsefladen, hvis man er utryg ved det lettere komplicerede ’edb-engelsk’. God fornøjelse og held og lykke med fil-integriteten.