[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Veteran-kampvogn som teater-blikfang

Amatørteatret Krabasken har 9. april premiere på stykke om 2. Verdenskrig og har i den anledning lånt en veterankampvogn af Gardehusarregimentet som udendørs blikfang.


Af Bent Helslev  Fotos: Leo Grøndal , Sjællandske Medier.

SLAGELSE: Med militær præcision blev Bredegade mellem Korsgade og Herrestræde kl. 10.00 tirsdag spærret for al trafik af to militærpolitibetjente på motorcykler. Samtidig rullede en stor blokvogn ind på området læsset med en veteran-kampvogn fra 2. Verdenskrig.
Det noget usædvanlige syn skyldtes flere forskellige omstændigheder: Amatørteatret Krabasken med adresse i Bredegade 11 har 9. april premiere på stykket "We'll meet again" med musik og sang fra 2. Verdenskrig.

Et større opbud
Aktivitetschef Morten Hass Augustsen er med i stykket, og han kom til at spørge instruktør Ivan Jensen, om han kunne bruge en tank som blikfang for stykket nede foran Krabaskens indgang. Det kunne Ivan Jensen - og Gardehusarregimentet stillede sig positivt.
Det var derfor Gardehusarregimentet, der rullede ind i Bredegade med den gamle kampvogn. Foruden blokvognen med veteran-kampvognen og et mindre kontingent soldater medbragte Gardehusarregimentet også en pansret mandskabsvogn.
Det var godt det samme, for denne blev benyttet som en slags "kranvogn", der baksede kampvognen på plads foran Krabasken. Kampvognen kunne nemlig ikke starte og køre selv. Og det er der ikke noget at sige til:
Gardehusarregimentet har ikke brugt den siden 1962 - og til daglig står den på depot på Kalbyris-anlægget ved Næstved.
Regimentet havde virkelig styr på sagerne, og der gik kun omkring 20 minutter, så stod kampvognen på plads foran teaterbygningen.

Gammel svend
Veteran-kampvognen er virkelig en gammel svend, der muligvis har gjort slutningen af 2. Verdenskrig med.
Der er tale om en M24 Chaffee Light Tank, der blev bygget i 1943-45 i 4.371 eksemplarer. Den måler sine 5,50 meter i længden, 2.84 meter i bredden og 2,76 meter i højden. Vægten er 18.225 kilo. Chaffee'n har to Cadillac V8-motorer på hver 220 hestekræfter, så det var noget af en benzinsluger. Rækkevidden fuld tanket med 414 liter benzin var da også kun 160 km, og topfarten 56 km/t. Chaffee'n har 1 stk. 75 mm kanon, 1 stk. svært maskingevær på 12,7 mm og to lette maskingeværer på 7,62 mm. Besætningen for at køre og betjene veteranen er fem mand.
Den danske hær fik i årene 1952-54 leveret godt 60 Chaffees af amerikanerne, og enkelte var i brug helt frem til 1962.
Da amerikanerne gav kampvognene som våbenhjælp til danskerne, så var de allerede taget ud af tjeneste i den amerikanske hær.