[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Af Lasse Nelson, presseofficer

Det skete meget passende på Danmarks befrielsesdag i lørdags på en uformel og rekreativ måde, hvor der blev indkaldt til sportsdag. Briterne har boet, spist og arbejdet under dansk kommando siden hold-9's tour startede i februar.

Alle tidligere danske hold i Irak har haft glæde af det meget tætte samarbejdet med britiske enheder i Basra provinsen, så der er gennem tiden knyttet mange faglige og personlige bånd på tværs af de hære. Hos hold-9 var det et skotsk kompagni (ALPHA kompagni), som blev en del af hverdagen, og som vi siger endeligt farvel til, når de rejser hjem i næste uge. 

Der var i alt fem forskellige discipliner, hvor alle bataljonens forskellige enheder skulle dyste om ære, håneret og placeringer. Det blev hurtigt klart, at alle holdene gik efter at vinde - ingen olympisk ånd hér!

Lad det være sagt med det samme. Skotterne blev samlet vinder, men disciplinvinderne blev faktisk spredt fint over hele feltet.

Det blev en skøn dag, hvor alle fik slappet af på trods af de fysiske udfoldelser på sportspladsen. Alle i lejren benyttede sig af lejligheden og fik en hyggelig sludder, enkelte tog sig tid til en såkaldt "morfar" (en lur) og alle gik trætte i seng med opladede batterier.

Cykelløbet krævede hverken gener fra en bjergged eller EPO. Rundstrækningen på små 200 meter, skulle gennemføres på tid af holdenes fire ryttere på skift. Undervejs skulle hver rytter fange nogle meget små ringe med et kosteskaft. Skotterne dyrker åbenbart også ringridning - for de vandt løbet!

Panserinfanterikompagniet sendte sine litauiske soldater til konkurrencen i tovtrækning, og det viste sig at være en god beslutning. De rev alle op med rode, og selv det drevne skotske hold og de stærke spejdere måtte bide i støvet.

Staben vandt beachvolley på overlegen vis. Varmen på lidt over 40 grader og sandet skabte den rigtige strandkulisse, men nogen havde åbenbart glemt de skvulpende bølger.

Hockey kræver speed og smidighed, så det var lige præcis den sportsgren, som det nationale støtteelement havde udset sig til at være nøglen til succes. De var bare bedst med staven og bolden, så de vandt i flot stil.

Den sidste konkurrence var hjulskift på tid. Den strenge dommer kontrollerede til pænding af boltene efter at holdene meldte "færdig og klar". Skotterne var hurtigst og havde spændt alle bolte rigtigt, så her tog de deres anden sejr på dagen.

Chefen for Den Danske Bataljon, oberst Kim B. Petersen, uddelte diplomer og trykkede hånd med alle vinderne. Den skotske chef fik en plakette som minde om tiden og arbejdet ved Den Danske Bataljon i Irak.

Dagen skulle være speciel, chefen var i giverhjørnet, og vores køkken bød på lækker grill.