[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]
Hesteskadronen tager nu kampen op mod det høje frafald blandt de værnepligtige. Skader hiver mange af hesten, før de overhovedet er kommet op på den. De unge skal være i bedre form, og Forsvarets Dag skal blive bedre til at opdage skader, før det er for sent.
En ung pige går med tunge skridt hen til hovedbygningen ved hesteskadronen i Slagelse. Skyerne ligger trist over kasernen, og døren ind er tungere end normalt. Hun har et lille træk ved munden af smerte, da hun skal skubbe døren op. Ryggen er ikke helt god. Hun banker på hos chefen, bliver budt ind, og efter en snak kommer hun ud med tårerne løbende ned ad kinderne. Det er slut for denne gang i hesteskadronen.
Hesteallergi i Hesteskadronen
- Problemet opstår i forbindelse med lægernes undersøgelse på Forsvarets Dag. Det er min vurdering, at den ikke er grundig nok. Jeg har talt med Forsvarets Rekruttering om problemet, og jeg må indrømme, at tiden, som lægerne har til at undersøge de værnepligtige, ikke er lang nok, fortæller major Per Thuesen, som er chef for hesteskadronen i Slagelse. Han har siddet som chef i et år og kan berette om grelle eksempler på værnepligtige, der er kommet ind:
- Vi har haft meget uheldige eksempler her i hesteskadronen. Vi har blandt andet haft værnepligtige med astma, og det går ikke i en stald, hvor det støver, forklarer Per Thuesen. Enheden har sågar haft et eksempel på en værnepligtig med hesteallergi.
Skader før, under og efter
Hesteskadronen har et problem med frafald. Hele 58 procent af det hold, som begyndte tilbage i august 2007, stoppede før tid.
- Skader er et stort problem. Den fysiske belastning, de unge kommer ud for, er hårdere, end det de er vant til, fortæller Per Thuesen, og fortsætter:
- Nogle skjuler deres skade, fordi de godt vil aftjene deres værnepligt nu, andre får en skade imellem sessionen og starten af deres værnepligt. En del er bare i for dårlig form og får så skader i tjenesten.
På det hold, som begyndte i februar, er frafaldet stadig højt, men indtil videre er kun omkring 40 procent stoppet, og chefen regner ikke med, at flere hopper af hesten.
Information og mere information
Da Per Thuesen tiltrådte som chef, kendte han allerede til problemet med det store frafald fra sit arbejde i 2. brigade, men han vidste ikke, hvor stort det var. Da problemets omfang gik op for ham, samlede han sine officerer og befalingsmænd ved hesteskadronen. Der skulle findes en løsning.
- Vi kom frem til, at vi måtte lave en orienteringsdag, så de unge ved, hvad de kommer ind til, forklarer major Thuesen. Orienteringsdagen blev etableret på tre uger. Hesteskadronen lader de unge prøve de strabadser, de skal ind til. Lidt tjeneste i staldene, lidt i sadlen og frem for alt det fysiske pres. Blandt andet skal de unge løbe en Cooper-test. I testen skal man løbe over 2000 meter på 12 minutter for ikke at være i dårlig kondition. Omkring en tredjedel klarede testen til orienteringsdagen. Resten dumpede.
- Det er vigtigt, at de ved, hvad de går ind til, og efter orienteringsdagen kunne vi pege og fortælle, hvad der ikke var godt nok, forklarer Per Thuesen, som håber, at den bedre information kan få rekrutterne til at komme bedre i form, så de ikke falder fra.
Eksemplet følges
Hos 2. brigade i Slagelse har man taget orienteringsdagen til sig. Ikke helt på samme måde, men på et overordnet niveau.
- Hovedmålet med besøgsdagen er, at de unge kan se, hvad det vil sige at være soldat. Hvordan de skal bo og sove, og hvilke muligheder der er i fritiden, samt at det er en god ide at være i god fysisk form, forklarer oberst Ulrik Hellebjerg, chef for 2. brigade, som står for alle hærens værnepligtige. De har ligeledes haft problemer med frafaldet blandt deres værnepligtige:
- Vi har haft en stigende frafaldsprocent, og hesteskadronens tiltag har vi så valgt at adoptere. Ikke helt på samme måde, men ideen er den samme, fortæller oberst Ulrik Hellebjerg.
Fra dialog til møde
Hesteskadronen har netop holdt et møde den 26. august sammen med folk fra Forsvarets Dag, hvor de diskuterede de problemer, hesteskadronen stod med.
- Mødet gik godt. Det blev holdt i en venlig atmosfære, hvor vi fra hesteskadronen fremlagde vores problemer. Vi viste, hvordan vi fungerede, vi kiggede i lægejournaler, så lægerne fra sessionen kunne se, hvem der slap igennem, og vi har nu nedsat en lille gruppe, som skal forsøge at forbedre udvælgelsen til hesteskadronen. Et arbejde, som på længere sigt gerne skulle kunne bruges på alle værnepligtige, fortæller Per Thuesen og fortsætter:
- Jeg vil hellere bruge penge på at få undersøgt de værnepligtige ordentligt, i stedet for at give dem løn i to måneder, sende dem hjem og have spildt vores og deres tid.