[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Den danske kampgruppe i Helmand har i den forgangne uge – fra den 29. marts til den 1. april – været indsat i en stor operation i et område nord-øst for byen Gereshk sammen med soldater fra den afghanske hær. I alt var cirka 400 soldater involveret fra alle danske enheder, inklusiv kampvognene. Det var den første operation af den størrelsesorden på hold 7.

Styrken satte sig på et område, hvor Taleban normalt står stærkt.

- For første gang siden oktober har vi skabt forudsætningerne for kontakt med lokalbefolkningen. Vi kom ind med en massiv styrke, som tvang Taleban til at forlade området, og det betyder, at de civile igen tør tale med os, fortæller major Thomas, chef for operationssektionen. Han peger også på, at Taleban forsvandt uden at yde modstand.

- Vi satte os på terrænet, og dominerede det, så vores CIMIC-folk (civilt-militære samarbejde, red.) kunne arbejde. Samtidig fik vi i løbet af operationen et godt kendskab til området, fortsætter han.

 
Danske soldater bygger en udkigspost med træ og sandsække.

Overraskende god stemning
Området er normalt kendt som et sted, hvor der ofte er chikane mod lokalbefolkningen fra Talebans side. De civile får bank og bliver truet, hvis de ikke makker ret. Til trods for denne trussel blev danskerne mødt med venlighed og imødekommenhed fra de lokale.

- Der var en overraskende god stemning over for os i hele området. Vi fik en masse kontakter til lokale, og vi fik afholdt et par shuraer (stor-møder, red.) om presserende emner for lokalsamfundet. Det gav en god interaktion med de lokale, og de var glade for at se, at vi kunne rykke ind i et område, uden det kom til kamp, siger Thomas.


Områdets børn var nysgerrige efter at se, hvem soldaterne var.

Det var ikke kun de civile afghaneres imødekommenhed, der overraskede. Også den afghanske hær bidrog til en positiv oplevelse.

- De fik afsøgt hele 200 compounds (huse, red.) i området, og de har i det hele taget været længere fremme i deres udvikling, end vi troede. De kom med mange gode input i planlægningsfasen, deres logistikkæde fungerede – og så har en rigtig god situationsfornemmelse ude på operationen, fordi de kender kulturen, landet og skikkene. De lokale er glade for at se, at vi kan arbejde sammen, fastslår Thomas.

Under operationer fandt de danske soldater tre IED’er (improviserede sprængladninger). De danske sprængstofeksperter fra Ingeniørregimentet ødelagde også adskillige af Talebans kampstillinger og bunkeranlæg.

Operationens navn var Tufaan Nawi Wahkt, hvilket betyder Nye Tider. Der er stadig en dansk styrke udstationeret i en patruljebase i området.


Kampvognsdelingens pansrede mandskabsvogn skuer ud over den grønne zone fra ”high ground,” højdedraget ned mod ”Green Zone.”